Håll dig aktiv och rör dig, även med demens

6 överraskande initiativ i rad

Äldre personer med demens tränar för lite. Det är vettigt. Någon med demens går vilse lätt och riskerar att falla. Det är fortfarande viktigt att vara aktiv, även för demens. Och dessa tips och experter kan hjälpa dig att göra det.

Naturligtvis kan stretching och stretching inte stoppa demens, men det är ändå vettigt att hålla sig aktiv. Träning stimulerar blodcirkulationen och kan därför bromsa mental nedgång. Det minskar ångest och passivitet. Och dessutom: att göra övningar tillsammans, leka med bollen, studsa en ballong eller åka till parken är kul. Det bryter igenom de dagliga bekymmerna.

1. Träningsguiden för äldre personer med demens

Kunskapscentret för idrott utvecklade tillsammans med professor Erik Scherder en träningsguide för äldre personer med demens. Övningarna är enkla och vardagliga och syftar till exempel till att få starka ben, en stark överkropp, mer flexibilitet eller en bättre balans. De flesta övningar kan göras med en handledare. Varje övning kan ses i en instruktionsvideo. Och mycket praktiskt: alla övningar skrivs ut steg för steg.

2. Åtta övningar med Azmi och Fred

Azmi Alubeid är en träningsrådgivare på Alrijne Zorggroep och utformade åtta övningar som du kan göra tillsammans med din familjemedlem med demens. Alla övningar utförs medan du sitter, men kan också göras stående. Kul garanteras, till exempel i övningarna med en boll som överlämnas på alla möjliga sätt. I videon nedan kan du se Azmis övningar med Fred Fred.

3. Tandem sida vid sida

Ett bra sätt att fortsätta cykla (tillsammans) är med tandem sida vid sida. Duo-cykeln gör det möjligt för människor som inte längre kan cykla självständigt att gå ut. Att cykla tillsammans på detta sätt gör världen större igen. En sida-vid-sida-tandem kan ersättas av din kommun enligt Wmo, lagen om socialt stöd. I vissa kommuner eller vårdhem finns ett tandem som du kan låna eller hyra sida vid sida.

Texten fortsätter under videon

4. Träningskompis

Är du för upptagen själv? Då kan du kanske hitta en träningskompis för din älskade med demens. Via MantelzorgNL och wehelpen.nl hittar du volontärer i området. En volontärorganisation i din kommun kan också hjälpa dig vidare.

5. Dans är kul för två

En roligare utflykt är inte tänkbar: Danspalatset. En dansfest för äldre. I två timmar spelar detta diskotek välkända hits från det förflutna för äldre. Volontärer ansluter sig till dansen och tar deltagarna till dansgolvet. En rullstol är inget problem och inte heller en rullator. Från Johnny Hoes till Doris Day, från att sjunga med till tearjerk, från merengue till engelsk vals och från polonaise till rock and roll: alla kommer att hitta musik från sin egen ungdom vid Danspaleis. Kolla in webbplatsen för att se var danskvällarna och eftermiddagen i Dance Palace är. Du kan naturligtvis också fråga vårdinrättningen i ditt område om de vill ordna en eftermiddag med Het Danspaleis.

6. Rörelse (organiserad) i din kommun

Du kanske vill göra något sportigt med din partner eller förälder med demens, men du vet inte vad som finns nära dig? Kontrollera vid Wmo-räknaren i din kommun vilka aktiviteter som är organiserade i ditt område. Från gymnastik till stavgång, från dans till simning eller fotboll. Kurser undervisas av specialutbildade instruktörer. Det finns många träningsprogram som kommuner kan erbjuda som gör livet trevligare och har en positiv effekt på demensprocessen. Till exempel mer motion för äldre (MvBO), där nöje i träning och ömsesidig kontakt är central. Är MvBO nära dig? Fråga kommunen eller din läkare. Oavsett om träningsträdgården kan utbilda äldre personer under överinseende av en sjukgymnast eller aktivitetsledare. Om det finns en träningsträdgård i ditt område kan den hittas nära vårdhem eller vårdcentral.

Behöver du fler tips? Alzheimer Nederland planerade 100 aktiviteter för personer med demens.