HPV orsakar också huvud- och halscancer

AMSTERDAM - I 10 till 20 procent av fallen förefaller humant papillomvirus (HPV) vara orsaken till utvecklingen av tumörer i huvud- och halsområdet.

Detta visar forskning av Serge Smeets. Han kommer att doktorera måndagen den 22 juni 2009 vid VU University Medical Center i Amsterdam.

HPV var redan känt för att orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor. Fram till nu ansågs rökning och överdriven alkoholkonsumtion vara de främsta orsakerna till huvud- och halscancer.

Smeets är nu den första som mycket övertygande visar att HPV leder till utveckling av tumörer i huvud- och halsområdet.

HPV-virus
Varje år konfronteras cirka 2500 personer i Nederländerna med cancer i huvud- och / eller halsområdet. Det verkar nu som i 250 till 500 av fallen av huvud- och halscancer är infektion med HPV-viruset orsaken.

För behandling av patienter är det viktigt att veta om tumören orsakas av HPV.

Smeets har inte undersökt hur HPV kommer in i huvud- och halsområdet. Emellertid har ett antal studier genomförts i USA, som alla avser olika sexpartners och muntliga sexuella aktiviteter.

Mer forskning måste också göras om konsekvenserna för till exempel vaccination mot HPV. Nu vaccineras tjejer för HPV för att förhindra livmoderhalscancer. Det är fortfarande oklart om denna vaccination också kan förhindra huvud- och halscancer.

Källor):
  • VU: s medicinska centrum