HPV-test bättre än traditionellt Pap-smet

AMSTERDAM - Forskning från VUmc bland nästan 45 000 kvinnor visar att ett HPV-test bättre kan hitta abnormiteter än det traditionella smetstestet. Därför erbjuder ett HPV-test bättre skydd mot livmoderhalscancer.

Studiedeltagarna delades slumpmässigt upp i två grupper. I den första omgången testades den första gruppen för både HPV och traditionell utstrykning, den andra gruppen endast med utstryk. I den andra omgången testades båda grupperna för HPV och med Pap smear.

Mindre livmoderhalscancer
Efter 5 år visade det sig att i gruppen kvinnor som testades för HPV var signifikant mindre livmoder halscancer och allvarliga föregångaravvikelser (CIN3) hittades, jämfört med gruppkvinnorna som bara hade smet och där inget onormalt hittades vid den tiden.

I gruppen som testades för HPV hittades signifikant allvarligare föregångaravvikelser (CIN2 +) i den första omgången än i gruppen som endast fick ett Pap-test. De allvarliga förekommande abnormiteter som förekommit tycktes främst orsakas av HPV 16. Dessutom visade studien att HPV-testet inte leder till en överdiagnos av spontant läkning av föregångaravvikelser hos unga kvinnor.

Underbyggande av rådDenna forskning kommer att pågå i mer än tio år. Den underbyggar rapporten där hälsorådet nyligen rådde ministern att ersätta utstryk i befolkningsundersökningen för livmoderhalscancer med ett HPV-test.

Källor):
  • VU: s medicinska centrum