HPV-vaccination i korthet

Vad är HPV och hur kan du förhindra det?

HPV är en förkortning för humant papillomvirus. Du har stor chans att få detta virus. De flesta varianter av viruset är inte farliga. Ändå orsakar två farliga varianter så mycket som 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer! Du kan vaccineras mot dessa två.

Livmoderhalscancer är en fruktansvärd sjukdom som upptäcks hos cirka 600 kvinnor varje år. Varje år dör 200 till 250 kvinnor i Nederländerna av det.

HPV-vaccin
HPV är ett sexuellt överförbart virus. Lyckligtvis kan du skydda dig själv - innan du har sex - genom att få ett HPV-vaccin. Du kommer att få tre injektioner. Det behövs tid mellan injektioner för att vaccinet ska fungera så bra som möjligt.

Du får injektionerna i överarmen. Efteråt kommer du förmodligen få muskelsmärta där, som ibland kan ta upp till en vecka. Vissa tjejer klagar också på magont, illamående, trötthet, huvudvärk eller feber. Detta kan ha något att göra med vaccinationen inom 24 timmar efter injektionen.

Bättre skyddad
Injektionen skyddar dig mot två HPV-varianter. Du är inte helt säker på att du inte kommer att få livmoderhalscancer, för ibland kan andra varianter vara inblandade. Men du är mycket bättre skyddad.

Du kommer att få injektionerna genom en GGD nära dig. Du kan antagligen få ledigt för det i samråd med din skola. Du kommer att få en inbjudan till gratis vaccination per post.

Källor):