HPV-vaccinationskampanj inledd

BILTHOVEN - Idag startar kampanjen "Prick and protect: prevent cervical cancer". Nästan 400 000 flickor kommer snart att få en inbjudan till vaccination mot livmoderhalscancer.

Vaccinationen mot livmoderhalscancer har varit en del av det nationella immuniseringsprogrammet sedan i år. Vaccinationen är för alla tjejer som är födda 1997 eller senare. Flickor födda 1993, 1994, 1995 eller 1996 kommer också att få en inbjudan. Vaccinationen består av tre injektioner fördelade på sex månader. GGD: erna tar hand om vaccinationerna.

HPV-virus
Livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Vaccinationen skyddar mot två vanliga typer av HPV-virus (HPV16 och 18). Tillsammans orsakar dessa typer 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. HPV överförs vanligtvis genom sexuell kontakt, men också genom hud-till-hud-kontakt i pubicområdet.

HPV-vaccination är mest effektiv när det ännu inte har förekommit en infektion med HPV. Det är därför logiskt att vaccinera i en ålder då de flesta tjejer ännu inte är sexuellt aktiva. Health Council rekommenderade därför att vaccinera 12-åriga flickor.

Källor):