Hur kan jag lära mig att träna på hjärtfrekvens?

Jag simmar i en timme tre gånger i veckan. Inte snabbt, men stadigt. Jag tror att det här är bättre för mitt hjärta. (Jag har haft kardioversion för förmaksflimmer, tar blodförtunnande medel och hjärtfrekvenshämmare.) Stämmer det? Jag är rädd för att andas ut.
Inge

Mark Chen, kvävgymnast

Hej Inge,

Jag rekommenderar att du tränar med en certifierad tränare (till exempel NASM, där jag själv följde min personlig tränarutbildning). En kvalificerad tränare kan hjälpa dig att lära dig att träna på hjärtfrekvens. Enkelt uttryckt betyder det att lära sig hur träning sätter press på ditt hjärta.

Här är en enkel förklaring:

Din högsta hjärtfrekvens kan beräknas på följande sätt: 220 år. I mitt exempel är det 220-33=187 slag per minut.

Så länge jag håller på att träna på en nivå på 60-80 procent av den här "högsta hjärtfrekvensen", är det relativt låg belastning och borde inte orsaka några problem. Från 80 procent och högre blir det en annan historia. Du kan uppleva detta tillsammans med en erfaren tränare för att få en uppfattning om var din hjärtfrekvens ligger. Det är också verkligen värt att överväga att leta efter ett sportmedicinskt rådgivningscenter. Dessa centra involverar en idrottsläkare som är specialiserad på denna typ av problem. Tänk på det som ett slags MOT-inspektion för din kropp. Mycket praktisk och ofta försäkrad också.

Jag kan rekommendera TRIAS Fysioterapi om du överväger detta steg. Jag har arbetat med dem i flera år och jag kan försäkra dig om att du är i goda händer där.

Jag hoppas det här hjälper.

Markera

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Mark Chen är fysioterapeut och NASM-utbildad personlig tränare. Sedan augusti 2014 har han arbetat i Phnom Penh, Kambodja. Hans expertis ligger i analys och optimering av rörelsemönster. Torr nål och medicinsk tejpning är en viktig del av hans syn och träning dominerar.