Hur många gram fisk ska jag ta?

Jag vill äta fisk varje vecka. Hur många gram ska jag ta?
Jan

Patricia Schutte, nutritionist

Vi rekommenderar att du äter 100 gram fisk en gång i veckan. Företrädesvis fet fisk, såsom makrill, sill, sardiner eller lax. Att äta fisk är bra för din hälsa. Fettsyrorna i fisk (omega 3-fettsyror) skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är de flesta fiskar rika på vitamin B12 och mineralerna jod, fosfor och selen. Det är också en källa till vitamin B6. Fisk innehåller naturligt protein och fett, två ämnen som är oumbärliga för din kropp.

Rökt fisk

Vissa typer av fisk innehåller mycket salt på grund av bearbetningen, såsom rökt lax, rökt makrill och saltströmmar. Välj inte den här saltfisken varje vecka.

Hållbar fisk

För att hålla miljöpåverkan så låg som möjligt kan du välja fisk med hållbarhetsetiketterna MSC och ASC. Se även VISwijzer från World Wildlife Fund.

Läs mer om fisk här.

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nutrition Center i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.