Hur ofta ska du tvätta handdukar, tvättlappar och kökshanddukar?

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: Hur ofta ska du tvätta handdukar, tvättlappar och kökshanddukar?

Handdukar i badrummet

En person föredrar att kasta handduken i tvättkorgen efter en dusch, den andra kan lätt använda den under en hel vecka. Vad är visdom? Enligt Kelly A. Reynolds, en amerikansk professor och hälsovetenskapare, var dina handdukar bäst efter tre tvättar. Mikrobiologen Philip Tierno från New York University School of Medicine instämmer i det rådet. Han säger att det är viktigt att din handduk kan torka helt däremellan. Detta saktar ner ansamlingen av bakterier och svampar.

Tvättlappar

Du föredrar att använda en tvättduk bara en gång. Tvättdukar blir mycket våtare och smutsigare än en handduk - tänk bara på sminkrester och döda hudceller. Eftersom det tar längre tid för en tvättduk att torka är det den perfekta grogrunden för bakterier och svampar under tiden.

Kökshanddukar och handdukar i köket

Hur ofta du ska tvätta kökshanddukar och handdukar i köket beror på hur ofta du använder dem. Om du använder dessa varje dag och de blir väldigt våta är det bäst att byta ut dem dagligen, säger livsmedelssäkerhetsexpert Wieke van der Vossen från Nutrition Center till Libelle. "Men om du använder te eller handduk mindre sällan kommer det inte att behövas bytas ut så fort. Bakterietillväxt kommer huvudsakligen att ske i en ganska våt kökshandduk som torkar långsamt igen."

Källor: De Morgen, Womens Health Mag, The Huffington Post, Libelle