Hur ohälsosamt är det att baka i en smutsig ugn?

Kakade och förkolnade matrester

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: är det ohälsosamt att värma mat i en smutsig ugn?

Du har förmodligen glömt att rengöra ugnen efter tillagningen. Nästa gång du slår på den för att förvärma och du kommer snart att känna lukten av den: kakade och förkolnade matrester. Du lägger fortfarande din lasagne i den, men hur ohälsosam är det egentligen?

PAH

Uppvärmning av mat kan producera skadliga ämnen, till exempel PAH. Ett annat exempel är akrylamid. Detta är ett ämne som kan uppstå när du stekar, bakar, grillar eller friterar stärkelseprodukter som potatis och korn över 120 grader Celsius. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) drog slutsatsen att akrylamid 2015 kan öka risken för cancer hos människor. Ingen akrylamid bildas under tillagningen.

I teorin kan dessa typer av ämnen uppstå när kakade matrester värms upp i ugnen. Och det kan hamna i din gryta. Men huruvida detta är en fråga om oroande mängder, är tveksam professor i toxikologi Ivonne Rietjens från Wageningen University i de Volkskrant. "Det förändrar inte det faktum att det är bättre att undvika vad som kan undvikas."

Bakterier och svampar

Livsmedelssäkerhetsexpert Wieke van der Vossen från Nederländska näringscentret nämner också bakterier och svampar som en möjlig risk. "Speciellt svampar kan bilda sporer som sprider sig längre."

Van der Vossen är också nyanserad om detta i Volkskrant. "Det finns risker som kan uppstå, men hur ofta det inträffar i praktiken är okänt. När det gäller livsmedelssäkerhetsrisker i ugnen tänker jag snarare på två andra risker: underkokning eller låta den brinna."

Det är därför oklart hur ohälsosamt det är. Också för att ingen forskning har gjorts. Det är därför bäst att hålla ugnen ren. Använd bakpapper och / eller stora ugnsfat och förhindra att det ändå blir smutsigt.

Har du också en bra fråga? Skicka ett mejl.

Källor):
  • Volkskrant