Hur slösar jag mindre mat?

Jag måste ofta kasta något för att jag lever ett oregelbundet liv. Hur kan jag slösa mindre?
Naïma

Patricia Schutte, nutritionist

Om du ser att dina kött- / fisk- / köttersättningar i morgon är förbi datumuppsättning, kasta dem i pannan idag och frys dem först efteråt. Du kan också frysa fisk och kött direkt efter köpet.

Det är bäst att blanchera färska grönsaker innan du fryser dem. Blanchering betyder: häll kokande vatten.

Avfrostning

Om du vill tina kött, lägg det täckt på en tallrik eller skål i kylen. Du kan också tina små köttbitar i mikrovågsugnen vid avfrostning. Tillagat kött kan förvaras i två dagar i kylen i en förseglad behållare eller på en täckt tallrik.

Förvaras ur kylskåpet

Fruktgrönsaker som gurkor, tomater och paprika tål inte kyla och ser snygga ut i en glasskål på din disk, såvida det inte finns mycket sol där. I så fall föredrar du att placera dessa grönsaker i ett mörkt, svalt köksskåp. Detta gäller även gröna bönor.

Förvara i kylskåp

Broccoli, cikoria och blomkål kan hållas utanför kylskåpet i några dagar, men det är bättre i kylskåpets grönsakslåda.

Det är bäst att ha ett salladshuvud om du skär en liten skiva av stubben och sedan lägger den med stubben i en skål med vatten i kylen.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nederländska näringscentret i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.