Hur tinar och lagrar du rester?

Ibland förbereder vi kött som inte har tinat helt än. Min vän tycker inte att det gör ont, men det verkar inte friskt för mig. Och ibland händer det att vi lägger matrester i kylen som ännu inte har rumstemperatur. Är det dåligt för kylen eller dåligt för maten?
Marianne
Kött som ännu inte har tinats helt kan stekas. Det är viktigt att vara uppmärksam på att produkten värms upp och igenom. Men om du ser till att du lagar det bra kommer alla patogena bakterie att vara döda och det kommer verkligen inte att skada. Men om det är gott? Köttet ångas sedan i sin egen tiningsvätska, vilket kan försämra smaken. I det avseendet är det bättre att först tina köttbiten i kylen först. Att tina i kylen är också bra för miljön, eftersom kylen förblir sval en stund på grund av de frysta produkterna.
Det är bäst att snabbt kyla matrester från den varma måltiden till rumstemperatur, annars varierar temperaturen i kylskåpet för mycket. Om du lägger något varmt i kylskåpet kan inte kylskåpet följa med omedelbart och alla andra produkter i kylen blir också något varmare. Som ett resultat kan hållbarhetstid till exempel mjölk, köttprodukter eller vad som helst som finns i ditt kylskåp också rinna tillbaka. Men för själva klicken är det inte heller bra att stå utanför kylskåpet i mer än 2 timmar. De svalnar snabbare om du placerar behållaren eller pannan i ett lager kallt vatten. Efter detta kan du hålla dem i kylen i ytterligare 2 dagar.
Har du också en hälsofråga? Klicka här och ställ en fråga till en expert!