I 5 steg till ett hjärta i toppskick

Motstå ohälsosamma frestelser

En hälsosam livsstil är viktig för att hålla hjärtat och blodkärlen i gott skick. Vi vet, men vi lyckas inte alltid stå emot ohälsosamma frestelser. Med femstegsplanen för medicinsk psykolog Bart Thoolen fungerar det!

En god vän är plötsligt på sjukhus efter en hjärtinfarkt. Eller grannen har haft en stroke. Då tänker du: Jag vill inte det, jag måste verkligen leva ett hälsosammare liv, sluta röka, göra något åt ​​min fetma ... Du börjar entusiastiskt, bara att behöva inse efter några veckor att dina goda avsikter har försvunnit en efter en.

Hur hanterar vi dåliga vanor? Medicinsk psykolog Bart Thoolen: "Jag ser att många människor försöker ändra sin livsstil med viljestyrka. Om det misslyckas säger de:" Jag var inte tillräckligt motiverad. "Men så är det inte nödvändigtvis. Måste tänka på det."

Tricket är att verkligen passa in förändringar i ditt liv. Om du vill uppnå något måste du först göra dina avsikter konkreta och genomförbara. Det är det första steget. Till exempel vill du äta hälsosammare, men hur gör du det? Genom att äta mindre fett och dricka mindre alkohol? Eller genom att äta mer frukt? Varje dag eller bara på helgen? "

Steg 2, 3 och 4

Det andra steget består i att bestämma förhållandena och hindren. Thoolen: "Förhållandena är till exempel: en välsorterad fruktskål inom räckhåll eller nya sportskor om du vill träna. Folk glömmer att tänka framåt. De registrerar sig entusiastiskt på ett gym, men det blir snart uppenbart, till exempel att tiderna står i konflikt med deras dagordning. Efter en vecka hoppar de av, besvikna över sig själva. Men om du redan hade tänkt i förväg att tiderna var ogynnsamma, kunde du ha hittat en lösning. "

Vackra planer misslyckas ofta på grund av denna typ av detaljer. Så försök att föreställa dig vad som händer när du registrerar dig på ett gym eller gör en provkörning i en vecka. Så titta på vad en sådan förändring innebär för dig i praktiken. "

"Det tredje steget har också att göra med det. Stäng ögonen och försök föreställa dig hur saker kommer att gå senare. Gå igenom hela planen i förväg." Vet du exakt vad du vill göra och vad villkoren och hindren är? Då kan du börja implementera din plan. Thoolen: "Du kommer att registrera dig på gymmet, köpa löparskor, osv. Då kan du komma igång och har tagit det fjärde steget."

Det finns inget som misslyckas

Och sedan kommer det mycket viktiga femte steget: utvärderingen. Bestäm i förväg när du är nöjd. Positiva hälsokonsekvenser, som viktminskning, tar tid. Du har ett direkt inflytande på din livsstil. Så fokusera inte på konsekvenserna för din hälsa i utvärderingen utan på ditt beteende. Du borde säga: Jag vill träna två dagar i veckan och fortsätta. Under utvärderingen kan du se om du har hållit det.

Allt låter som "genomförbart". Men det finns naturligtvis svåra stunder. En cigarett kan tändas på en rolig fest. Och under en hektisk period glider besöket i gymmet snabbt in i mixen. Thoolen: "Efter ett tag avtar motivationen. Du ska inte se det som misslyckande. Försök att upptäcka varför och hur det gick fel. Och vad du kan göra annorlunda nästa gång. De höga krav som människor ställer på sig själva är ofta för krävande. mycket viljestyrka och då är risken att ge upp i förtid stor. Vid en viss tidpunkt har du fått nog av dina hälsosamma avsikter och du vill bara njuta av dig själv. Poängen är att du sätter uppnåbara mål som du kan vara nöjd med. "

Tips

  • Rök inte. Rökning ökar risken för hjärt-kärlsjukdom avsevärt. Risken för hjärtinfarkt är mindre efter en dags rökning.
  • Använd alkohol med måtta. Att dricka för mycket ökar blodtryck och högt blodtryck är dåligt för hjärt-kärlsystemet.
  • Förhindra fetma. Fetma är dåligt för blodtrycket, för kolesterolnivå och det ökar risken för diabetes. Dessa är alla riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
  • Hälsosam mat. Det betyder: varierat och inte för mycket, mindre mättat fett, mindre salt, mycket grönsaker, frukt och bröd.
  • Undvik stress.
  • Att få tillräckligt med motion, minst en halvtimme om dagen, är också bra för ditt hjärta och artärer.
Källor):
  • Plus Magazine