Idrottare kan bättre hantera smärta

BAARN - Förstuvningar, en dragkropp och allvarligare skador är nästan oundvikliga när du tränar fanatiskt. Hur kan idrottare prestera med smärta? Ny forskning bekräftar att de har en högre smärtgräns än bänkplatser och personer som bara tränar på helgerna.

Forskare från universitetet i Heidelberg studerade resultaten av femton studier. De jämförde smärtgränsen och smärtgränsen för idrottare och personer som inte tränar fanatiskt. Smärtgränsen är den punkt då du börjar uppleva smärta som svar på till exempel värme eller tryck. Smärtgränsen är den maximala smärtmängden som någon kan hantera.

Typ av sport
Smärtgränsen verkade vara ungefär densamma i båda grupperna, men idrottare hade en högre smärttröskel än vuxna som är aktiva i genomsnitt. Hur mycket smärta de kunde vara berodde också på sporten de spelade. Tävlingsidrottare, som fotbollsspelare, kunde generellt bättre klara av smärta än uthållighetsidrottare.

Endorfiner
Varför idrottare blir bättre med att kunna hantera smärta har inte studerats. När du rör dig producerar du 'lycka hormonet' endorfiner. Detta kan lindra smärta.

Motivation
Enligt smärtforskaren Allan Basbaum vid University of California är idrottare också motiverad att de föredrar att ignorera smärtsignaler. "De flesta idrottare undrar inte om det gör ont, men hur mycket smärta de kan fortsätta med", säger Basbaum. De som är mest motståndskraftiga mot smärta har störst chans att bli idrottsman.

Källor):
  • WebMD