Implanterbar hjärt-defibrillator hjälper inte njuredialyspatienter

Njurdialyspatienter drar inte nytta av en förebyggande implanterbar kardioverter-defibrillator (ICD). Denna interna hjärtapparat hindrar inte patienter från att dö i förtid. Detta är slutsatsen från forskare från Leiden University Medical Center (LUMC) i den vetenskapliga tidskriften Circulation.

Resultaten av studien gjorde slut på en pågående debatt bland läkare, säger forskarna. "Den ena halvan tyckte att vi borde ha en ICD förebyggande på alla dialyspatienter, och den andra hälften tyckte att detta var för drastiskt för dessa utsatta patienter. Men ingen var säker. Vi har nu undersökt det för första gången i en stor klinisk studie. ", säger professor i kardiologi Wouter Jukema.

Ingen skillnad

Forskarna undersökte 188 njuredialyspatienter i åldrarna 55 till 80, varav 97 fick en implanterbar kardioverter-defibrillator (ICD) och 91 inte. Enligt dem fanns det efter i genomsnitt sju år ingen skillnad mellan de två grupperna i förekomsten av akut hjärtdöd eller död av en annan orsak.

Doktorand Rohit Timal: "Risken för dödsfall för njurdialyspatienter är fortfarande mycket hög: efter fem år har i genomsnitt hälften av patienterna dött. De flesta patienter dog av en infektion. Men tyvärr hjälper placering av en ICD inte till att minska dödstal."

Forskarnas råd är att inkludera i de internationella riktlinjerna att det inte finns någon anledning för förebyggande av en ICD hos patienter med njurdialys, så att onödig intervention med möjliga komplikationer för patienten och även kostnader för samhället sparas.

ICD

En implanterbar kardioverter defibrillator (ICD) är en intern defibrillator: en enhet placerad i kroppen som kan leverera en elektrisk chock till hjärtat i händelse av en livshotande hjärtrytmstörning.

Källor):
  • LUMC