Inget EHEC för holländska grönsaker

SWEETERMEER - Inga EHEC-bakterier har hittats på holländska gurkor, tomater, sallad och paprika. Detta framgår av forskning som genomförts på uppdrag av Produktstyrelsen för trädgårdsodling.

Enligt en talesman har olika prover av den holländska grönsaken testats. Inga EHEC bagerieägare hittades på detta. Studien genomfördes av ett tyskt institut.

Diarré

Tarmbakterierna EHEC orsakar vanligtvis bara diarré och i vissa fall gör människor inte till och med märker det från. Diarrén är i genomsnitt över efter fyra dagar.

I två till sju procent av infektioner får patienter komplikation mer, såsom njurproblem. Två till nio procent av denna grupp dör.

Offer
EHEC-infektioner har nu krävt 15 personers liv i Tyskland. Fjorton av de nu sexton offren i Europa är kvinnor. Antalet infektioner i Tyskland är cirka 1500. I Sverige finns cirka 40 misstankar om infektioner.

Tre holländare som nyligen har varit i Tyskland kämpar med svår njursvikt. Två av dem har visat sig vara infekterade av EHEC-bakterierna. Det tredje fallet är fortfarande under utredning.

spanska gurkor

De tyska myndigheterna säger att utbrottet troligen inte orsakades av spanska gurkor trots allt. "Källan förblir oidentifierad", säger Cornelia Prüfer-Storcks, Hamburgs bästa hälsoombud.

Myndigheterna genomförde tester på två spanska gurkor. Båda var smittade med EHEC, men inte den typ som gjorde människorna sjuka.

Sökningen efter källan till föroreningen börjar nu igen.

Källor):

  • ANP

  • Nu.nl