'Intensiv sport bättre för ungdomar'

En kort intensiv träningspass innan du äter en fettrik måltid är bättre för ungdomars blodkärl än den för närvarande rekommenderade måttliga intensiteten.

Det säger forskare vid University of Exeter. Kardiovaskulär sjukdom är den främsta dödsorsaken i många länder och den underliggande processen börjar ofta i ung ålder. Begränsning av blodkärlens funktion anses vara en av de första händelserna i denna process och är känd för att inträffa under timmarna efter en fet måltid. Träning före måltiden kan förhindra denna begränsning, men hittills har vetenskaplig forskning inte visat vilken typ av träning som är bäst.

Forskning

Studien - publicerad i American Journal of Physiology, Heart and Circulatory Physiology - jämförde effekten av högintensiv intervallträning med måttlig träning hos pojkar och flickor efter att ha druckit en fet milkshake. Detta visade att i genomsnitt 25 minuters cykling förhindrade en minskning av blodkärlens funktion efter milkshaken. Effekten av 8 minuters intensiv cykling var dock ännu större: begränsningen förhindrades inte bara utan även blodkärlens funktion förbättrades något.

Intensiv

"Vår forskning visar att träningsintensiteten spelar en viktig roll för att skydda ungdomars blodkärl efter att ha ätit en fet måltid", säger forskaren Alan Barker. "Dessutom tyckte både pojkarna och tjejerna att den intensiva träningen var roligare att göra. Och eftersom många barn inte når den rekommenderade mängden på en timmes måttligt intensiv träning, är korta intensiva träningspass ett alternativ.

I uppföljningsforskningen vill forskarna inte bara titta på friska ungdomar utan också studera unga människor som har en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar som fetma och typ 1-diabetes.

Källor):
  • Science Daily