'Jordnötter bra för hjärtat'

Om du letar efter ett enkelt sätt att minska risken för dödsfall på grund av hjärtinfarkt kan jordnötter vara ett bra alternativ. Forskare från Vanderbilt University och Shanghai Cancer Institute drar slutsatsen att jordnötskonsumtion är förknippad med färre dödsfall, särskilt vid hjärtsjukdomar.

"Nötter är rika på näringsämnen som omättade fettsyror, fibrer, vitaminer, antioxidanter, aminosyror och fytokemikalier", säger Xiao-Ou Shu ledande forskning. "Alla dessa ämnen är kända för sina hälsofördelar för hjärtat och blodkärlen, troligen genom att minska oxidation och inflammation och bibehålla endotelfunktionen." Endotelet är slemhinnan i hjärtat och blodkärlen och reglerar många viktiga processer, inklusive blodproppar.

Nötter

Tidigare studier visade redan en koppling mellan konsumtionen av nötter och en minskad dödlighet, men dessa studier fokuserade främst på vita människor med högre inkomst. Denna undersökning visar att hälsofördelarna med nötter och jordnötter gäller alla. Shu: "I vår studie tittade vi på både vita och svarta amerikaner med lägre inkomster och kinesiska män och kvinnor." Totalt var data från mer än 200 000 personer inblandade i studien.

Jordnötter

Shu och hennes kollegor hittade ett samband mellan jordnötsförbrukning och dödlighet och dödlighet i synnerhet från hjärt-kärlsjukdomar. Den totala dödligheten minskade med 17 till 21 procent - och vid hjärt-kärlsjukdom så mycket som 23 till 38 procent - när forskarna jämförde gruppen med den högsta jordnötsförbrukningen med de människor som åt minst nötter. "Eftersom jordnötter är mycket billigare än många andra nötter, är det ett smart sätt att minska risken för hjärt-kärlsjukdom", säger Shu.

Forskarna betonar att studien inte var utformad för att visa orsakssamband. Så det kan inte sägas med säkerhet att jordnötterna är ansvariga för det hittade resultatet. Forskarna korrigerade dock för andra faktor som ökar risken för hjärtsjukdom. Resultaten publiceras i JAMA Internal Medicine.

Källor):
  • Science Daily