'Kakao hjälper till att hålla hjärnan frisk'

Att dricka kakao varje dag kan hjälpa till att hålla äldres hjärnor friska. Detta visar en studie från Harvard Medical School.

Forskarna bad 60 personer med en medelålder på 73 att dricka två koppar chokladmjölk dagligen i en månad. Halva fick chokladmjölk med en hög nivå av flavanoler, den andra hälften med en låg nivå av flavonoler. Flavanoler förbättrar troligen blodkärlens tillstånd. De finns i kakao, men också i te, rött vin och äpplen.

Hjärnblodflöde
I början av studien led 18 deltagare av minskat blodflöde i deras hjärnor. Hälften hade diabetes. Nästan alla försökspersoner hade högt blodtryck. Efter att ha druckit chokladmjölk i en månad tycktes blodflödet i hjärnan vara 8 procent bättre hos de försökspersoner som tidigare hade lidit av dåligt blodflöde. Dessutom gjorde de bättre på minnestester. Ingen effekt sågs hos de andra deltagarna.

Fetma
Baserat på denna forskning rekommenderar forskarna ännu inte att ha en kopp chokladmjölk varje dag. Det gjorde ingen skillnad om det fanns många eller få flavonoler i chokladmjölken. Ämnena kan redan fungera i en liten dos eller ett annat ämne från kakao kan ge den hittade effekten. Dessutom kan dricka mycket chokladmjölk faktiskt bidra till utvecklingen av övervikt.

Resultaten av studien visade sig i neurologi.

Källor):
  • WebMD