Kan du bli sjuk av att duscha för ofta?

Smittsamma sjukdomar eller allergier från dusch

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: kan du bli sjuk av att duscha för ofta?

Duscha så ofta att du omedelbart sköljer bort de goda bakterierna och orsakar (tidigare) infektionssjukdomar eller allergier. Är det möjligt? Professor i dermatologi Tamar Nidsen (Erasmus MC) säger i de Volkskrant att bevis för detta aldrig har hittats. Han förklarar att genom att duscha ändrar du verkligen tillfälligt sammansättningen av populationen av hudbakterier, men att du har ett slags reserv i talgkörtlarna, svettkörtlarna och hårsäckarna. Därifrån levereras huden ständigt igen så att balansen och skyddet återställs.

Torr hud

Dr. Elaine Larson, en smittsam expert på Columbia University School of Nursing, har forskat på detta och motsäger delvis Nlijst. Enligt hennes åsikt kan duscha för mycket öka risken för vissa hälsoproblem. Om du har torr, sprucken hud, säger hon att infektionsframkallande bakterier är mer benägna att komma in. Så om din hud redan är torr - speciellt när du blir äldre, när din hud är tunnare och mindre hydratiserad - är det mer sannolikt att du riskerar hälsoproblem.

Antibakteriella rengöringsmedel

Åsikterna skiljer sig, men det som är klart är att det är bäst att använda så lite antibakteriella rengöringsmedel som möjligt. Enligt Dr. C. Brandon Mitchell, biträdande professor i dermatologi vid George Washington University, kan detta ta bort din hud från dess naturliga oljor samt störa befolkningen av vissa bakterier som stöder ditt immunsystem. Detta innebär att du kan få (tidigare) infektionssjukdomar eller allergier.

Om du vill begränsa risken för sjukdom är det bäst att inte duscha för ofta och inte använda antibakteriella rengöringsmedel. Specialisterna rekommenderar att du tvättar händerna dagligen och tar på dig rena kläder.

Hur ofta är det hälsosamt att duscha i veckan?

Hudspecialisten Yael Adler rekommenderar också att duscha så lite som möjligt, helst till och med en gång i veckan. Många föredrar att göra detta oftare. Hon rekommenderar att du använder huvudsakligen vatten så att huden torkar ut mindre snabbt än med tvål. Om du fortfarande vill använda duschgel rekommenderar hon att du använder en luktfri och färglös som inte eller knappt skummar.

Källor):

  • Volkskrant

  • Tid