Kan du dö av ett trasigt hjärta?

Brustet hjärtsyndrom

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: kan du dö av ett trasigt hjärta?

Ett "trasigt" hjärta ökar risken för hjärtinfarkt eller stroke efter att en nära och kära död. Sorgen minskar kroppens motstånd och därför är det mer sannolikt att människor utvecklar sjukdomar. Detta gör att du kan dö tidigare.

Brustet hjärtsyndrom

Du kan också tillfälligt drabbas av vissa hjärtklagomål efter förlusten av en nära och kära. Detta kallas '' trasigt hjärtsyndrom '' (eller på nederländska: '' trasigt hjärtsyndrom ''). Detta innebär en tillfällig störning av den normala pumpfunktionen i en del av hjärtat.

Tillståndet kan också av läkare kallas tako tsubo-kardiomyopati, stresskardiomyopati eller apical ballooning.

Orsaker

Det orsakas vanligtvis av mycket stressande situationer, som dödsfallet för en nära och kära. Det kan också orsakas av allvarliga psykologiska besvär eller operationer. Hjärtat svarar på en ökning av produktionen av stresshormoner, såsom kortisol och adrenalin. Dessa hormoner frigörs när människor lider av stress.

Kardiolog Ivo van der Bilt har undersökt syndromet för krossat hjärta, för vilket han undersökte hjärtan hos patienter med hjärnblödning. Han berättar om detta i en video: "Mer än 25% av dessa patienter hade ett krossat hjärta. Och det betyder att hjärtat inte längre klämmer ordentligt, att det fanns tecken på hjärtskador i blodet - du kan mäta det - och att de elektriska topparna i hjärtfilmen var onormala, men efter två veckor var det över. "

En meningealblödning orsakar mycket akut stress, det aktiverar nervsystemet och släpper ut stresshormoner, adrenalin och noradrenalin, i ditt hjärta. Enligt honom ger detta samma fenomen som när någon får hjärtsorg, är mycket chockad i en bilolycka eller förlorar en nära och kära. Dessa situationer orsakar både emotionell stress och fysisk stress.

Vilka klagomål kan uppstå?

Klagomålen liknar de av hjärtinfarkt. Till exempel kan du drabbas av en stram känsla i bröstet, andfåddhet och hjärtklappning.

Kan det behandlas?

Symtomen på krossat hjärtsyndrom kan behandlas. Behandlingen liknar den för hjärtinfarkt, men behandlingstiden är mycket kortare. Du kan till exempel behandlas tillfälligt med läkemedel, inklusive en blodförtunnare. Villkoret löser sig vanligtvis själv efter några dagar eller veckor också.

Är du osäker på orsaken till dina klagomål? Besök sedan din läkare och gång. Ring 112 omedelbart om hjärtklagomål också varar längre än 5 minuter i vila.

Har du också och bra fråga? Skicka oss och

Källor):

  • Meander Medical Center

  • Mayo Clinic