Är det säkert att äta frusen frukt?

Förhindra en infektion från norovirus

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: är det säkert att äta frusen frukt?

Det är känt att norovirus finns på mjuka frukter, såsom hallon eller blåbär. Fryst frukt kan också förorenas med den. Viruset överlever förkylningen. En infektion av den orsakar maginfluensa, som kan orsaka kräkningar, diarré, illamående, feber, huvudvärk, magont och magkramper. Symtomen varar vanligtvis i en till fyra dagar. Hos små barn och personer med ett försvagat immunförsvar kan klagomålen vara mycket längre.

Värm frukt

Grönsaker och frukt, särskilt mjuk frukt, är känsliga för norovirus. Det är därför det är bra att tvätta frukt och grönsaker ordentligt, särskilt om du inte tar bort skelett. För att vara på den säkra sidan är det bäst att värma (fryst) frukt i en minut om du till exempel vill använda den för en smoothie. Virus och bakterier kan inte överleva temperaturer över 70 grader Celsius.

Fortfarande infekterad

Noroviruset är inte farligt men det är mycket smittsamt, särskilt genom händer och toalett. Om du har fått en infektion är det viktigt att tvätta händerna regelbundet med tvål och hålla toaletten ren. Handdukar måste också bytas ut i god tid. Att dricka mycket är viktigt för att bekämpa uttorkning.

Har du också en bra fråga? Skicka oss en