Kan jag avveckla mina hjärtläkemedel under tillsyn?

Jag är 46 år och hade hjärtinfarkt när jag var 42. Jag har blivit dopad och har en stent. Enligt min kardiolog var mitt infarkt ett ”misstag” och jag har återhämtat mig helt. Jag är ganska sportig, har alltid varit (jag har kört flera maratonlopp tidigare), jag är inte riktigt överviktig, men jag tar fortfarande mediciner: acetylsalicylsyra, lisinopril och simvastatin.

Nu skulle jag verkligen vilja få drogen. Jag märker att jag lider av ett antal biverkningar. Dessutom har jag en känsla av att jag huvudsakligen tar läkemedlen förebyggande. Jag hade aldrig högt kolesterol och mina kransartärer var inte igensatta (åtminstone inte mer än du förväntar dig för min ålder). Kardiologen som dabbade mig sa att han inte förväntar sig att träffa mig igen.

Hur tycker du om detta? är det möjligt att avveckla läkemedlen (under tillsyn)?
Jurre

Leonard Hofstra, kardiolog

Mycket irriterande att du redan har en hjärtattack i denna unga ålder. Från ditt meddelande verkar det som om hjärtat nästan inte har skadats. Men medicin för att förhindra en andra infarkt är viktigt. Statin och acetylsalicylsyra rekommenderas ändå; lisinopril beror på blodtrycket och om hjärtat skadats.

Detta kan vara lite nedslående för dig. Men med statin och acetylsalicylsyra är risken för en andra infarkt betydligt mindre.

Du är naturligtvis alltid välkommen i vårt centrum för att se om medicinen fortfarande kan minskas om vi lyckas inleda en mycket hälsosam livsstil.

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.