'Kardiovaskulära patienter: ta extra försiktighet under värmen'

För kardiovaskulära patienter är värme riskabelt och skapar ytterligare utmaningar, eftersom kroppen måste arbeta hårdare för att svalna, varnar Heart Foundation.

"Värmen innebär att ditt hjärta måste arbeta mycket hårdare. För att släppa ut värme svettar du mer, eftersom svett på huden svalnar ner när den förångas. Blodkärlen i huden vidgas också så att hjärtat kan pumpa mer blod och kroppen kan förlora mer värme genom huden, förklarar Hermien Kalkman, medicinsk informationsrådgivare vid Heart Foundation.

Men på grund av det extra utrymmet i de utvidgade kärlen pumpar hjärtat mindre blod än normalt med varje slag. Blodet har också mindre volym på grund av svettning. "Det är därför hjärtat måste arbeta hårt för att få tillräckligt med syre och näring över hela kroppen. Om ditt hjärta redan fungerar mindre bra kommer det inte att fungera så bra. Du kan bli andfådd och trött eller få svullna anklar. . "

Visköst blod

Eftersom kärlen är bredare minskar blodtrycket. Dessutom har blodet mindre volym på grund av svettning. Hermien Kalkman: "Vätskan minskar, men antalet blodkroppar förblir detsamma. Detta gör blodet mer visköst än normalt. Ibland får du till och med blodproppar som kan orsaka stroke eller hjärtinfarkt . "

Var försiktig med mediciner

Att hålla sig sval är det viktigaste rådet. Detta gäller verkligen äldre och personer som använder vissa läkemedel för hjärtproblem eller högt blodtryck. "Pissprodukter är ett exempel på detta", varnar Kalkman.

En vattentablett hjälper till att avlägsna fukt. Men när det är varmt kan det bli för mycket. "Balansen mellan vatten och salt störs och det finns risk för uttorkning och för lite svettning. Klagomål med uttorkning är: huvudvärk, kramper, illamående eller kräkningar, utmattning, yrsel, svimning och ibland medvetslöshet."

Råd

Heart Foundation rekommenderar att man dricker tillräckligt och stannar ute i solen. På detta sätt behöver kroppen inte göra några extra ansträngningar för att svalna och hjärtat belastas inte extra.

Källor):
  • Heart Foundation