Kirurger Radboudumc skakar inte längre hand

Kirurgipatienter på Radboud-sjukhuset i Nijmegen får inte längre en hand från läkare och sjuksköterskor. Ett mindre kontaktmoment minskar risken för bakterieöverföring. Detta kan vara av avgörande betydelse för människor med dåligt motstånd, enligt Algemeen Dagblad.

Chefen för kirurgiavdelningen, Kees van Laarhoven, tänkte att det för säkerhet på sjukhuset skulle vara bra att inte skaka hand. I stället för ett år nu har handen viftat i luften eller det räcker med en blinkning.

"Det betyder ett ögonblick mindre kontakt med patienten och därmed en minskad risk för bakterieöverföring. Detta kan vara av avgörande betydelse för personer som har mindre motstånd. Detta är ofta fallet med kirurgipatienter," säger Van Laarhoven. "Patienterna är förvånade, du måste förklara. Men då finns det alltid mycket förståelse."

Handhygien

Huruvida man inte skakar hand verkligen minskar antalet infektioner, enligt läkaren kan inte bevisas vetenskapligt. "Men det är så uppenbart. Titta på skivan med fem som WHO har utvecklat för handhygien. Då ser du: ett av de fem kontaktmomenten och därmed riskmoment för sjukdomsöverföring elimineras."

Enligt en talesman för den holländska sjukhusföreningen är det ganska förståeligt att Radboudumc väljer detta för hygieniska skäl. NVZ vet inte om andra sjukhus också har lagt det i svartvitt, men säger att det i praktiken blir mindre vanligt att ge händer till patienter när de körs in i operationssalen, eftersom studier visar att detta utgör en risk av föroreningar '.

Källor):
  • Radboudumc