Kittla benen på grund av RLS

Oemotståndlig lust att röra sig

Så länge du går runt kommer du att ha det bra. Problemen börjar inte förrän du sitter still. Klåda, klåda och stickningar i benen. Du måste flytta benen. Igenkännlig? Då kan du drabbas av Restless Legs Syndrome (RLS).

Du sitter bara bekvämt och sedan börjar dina ben kasta. Vissa människor jämför känslan med insekter som kryper in i dina ben. Träning hjälper, men inte för länge. En kort promenad lindrar symtomen, men så snart du sätter dig ner igen kommer den tillbaka. Ju längre du vilar, desto värre blir det.

Sömnproblem

Det är därför inte förvånande att rastlösa ben orsakar sömnproblem. I synnerhet personer med svår RLS hålls vaken av denna obekväma känsla.

De kan inte sova och är trötta under dagen. Det kan också vara störande för deras partners. De märker ofta att deras sängpartner ofta står upp och går runt på natten.

Symtom

Du känner igen rastlösa ben med följande fyra egenskaper:

  • Du får regelbundet en irriterande, fawning, brännande och ibland kliande eller stickande känsla i dina kalvar eller ben. Vissa människor får också denna känsla i sina armar.
  • Du får vanligtvis denna obehagliga känsla när du vilar, sitter eller ligger.
  • Rörelse avhjälper denna känsla ett tag.
  • Du lider främst av det på kvällen och på natten, vilket stör din sömnrytm.

Nervsystem

Exakt hur RLS uppstår är fortfarande inte helt klart. Forskare misstänker att det orsakas av en dopaminobalans i din hjärna. Detta ämne reglerar dina nerver som styr lemmarna.

Hos personer med RLS går något fel med meddelandena från en nerv till en annan under sömn eller vila. Detta orsakar den irriterande, stickande känslan i armar och ben.

Nästan 80 procent av RLS-patienterna lider också av periodiska extremitetsrörelser (PLMD). Det här är ofrivilliga rörelser som skakar dina ben eller armar. Detta kan jämföras med chocken du kan känna när du somnar.

Inte igenkänd

RLS kan börja i alla åldrar. Men det förvärras ofta i medelåldern eller senare. Cirka 5 till 10 procent av befolkningen har RLS. Inte alla är lika störda av det.

Varför människor får RLS är inte helt klart. Ärftlighet verkar spela en viktig roll. Du löper större risk om en eller flera av dina familjemedlemmar har RLS. Det är också vanligare hos personer med artrit, njursvikt, järnbrist och diabetes.

Läkare börjar känna igen symtomen mer och mer, men tidigare trodde man ofta att problemen orsakades av nervositet, ADHD, artrit, muskelskador eller kramper, sömnlöshet eller åldrande. Som ett resultat fortsätter människor ofta att gå runt med det i flera år, medan det verkligen finns behandling dröjer sig kvar för det.