Kokkärl kan sprida bakterier

Köksredskap som knivar och rivjärn kan sprida bakterier mellan olika typer av produkter. Detta visar en studie från University of Georgia.

Dålig hygien och felaktig matberedning kan leda till matförgiftning. Forskarna ville veta i vilken utsträckning korskontaminering kan ske via en kniv eller rivjärn, där en produkt förorenar en annan med E. coli eller salmonellabakterier.

Forskarna förorenade därför medvetet olika grönsaker och frukter med dessa bakterier. De skär produkterna med en kniv eller riv dem. Kniven och rivjärn användes sedan, utan att tvätta dem först, för att finhacka och riva andra produkter.

Bakterie

Både knivar och rivjärn visade sig överföra bakterierna till andra grönsaker och frukt. Det skiljer sig åt per produkt hur många bakterier som överfördes. "Med tomater såg vi till exempel en högre föroreningsnivå vid knivarna än när vi skär jordgubbar", säger huvudforskare Marilyn Erickson. Andra tester visade att borstar och skalare också kan sprida bakterier från en produkt till en annan.

”Vi vet inte exakt varför det finns skillnader mellan produktgrupperna. Men vi vet att när det finns en patogen bakterie på maten är det svårt att bli av med den, säger Erickson.

Tvätta först

Enligt forskarna är många människor inte medvetna om att köksredskap kan sprida bakterier. De rekommenderar att du alltid rengör (skalar) knivar, rivjärn och andra kökshjälpmedel före användning.

Resultaten av studien dök upp i Food Microbiology.

Källor):
  • WebMD