Kostprovet: Hälsosamt hjärta ★★★★ ☆

50 recept och tips för ett välmående och hälsosamt kvinnligt hjärta

Många böcker om hälsosam kost och livsstil publiceras. Dietist Mary Stottelaar läser och bedömer dem för Health Net i avsnittet Diet Test! Den här gången "Healthy Heart" av kardiolog Janneke Wittekoek och Prins van den Bergh.
Författare:
Janneke Wittekoek och Prins van den Bergh
Tryckår:
2019
Pris:
29,95 €
ISBN:
978942798589
Antal sidor:
192

Vem är den här boken för?

Det här är en bok riktad till kvinnor som vill känna sig friskare, passa bättre och förbättra sin hjärthälsa. Oavsett om du är ung eller äldre finns det råd i denna bok för alla åldersgrupper. Men män kan också göra något med den här boken. Livsstil och näringsråd i denna bok gäller för båda könen.

Första intrycket

Framför allt är det en vacker kokbok! Många recept som ser hanterbara ut och alla har ett bra foto. Mer än hälften av boken är tillägnad dessa recept. Boken börjar dock med information om hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor och vad du kan göra för att förhindra det: vad är en hälsosam kost, vad är riskfaktorerna, vad är en hälsosam livsstil ... Denna text ser tydlig ut med många ramar och tabeller. . Det bjuder verkligen på att läsa. Det finns tre provmenyer varje vecka och på baksidan (mycket praktiskt!) Är en ordlista med många medicinska termer.

Vad vet vi om författarna?

Janneke Wittekoek är kardiolog och har fokuserat på kvinnors hjärta i mer än 15 år, eftersom hjärtsjukdomar manifesterar sig annorlunda hos kvinnor än hos män. Hon är känd för TV-programmen "Hur fyller jag 100?" Och "Je Lijf Je Leven". Recepten i boken kommer från prins Marcia van den Bergh är känd från 24Kitchen, hon är medförfattare till boken "Hur blir du 100? Kokboken "och var rådgivare och matlagare för livsstilsprogrammen på Voedingleeft.nl.

Vad är nytt med denna dietbok?

I sig är det inget nytt om att budskapet tränar mycket, sover i tid, äter mycket frukt och grönsaker, väljer rätt fett och begränsar dåligt socker. Vad som är nytt är det sätt på vilket Wittekoek tydligt listar vad du ska göra vid en viss riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Du kan till exempel läsa vad du ska göra om du har högt blodtryck, om du har högt kolesterol, vad händer om du är överviktig och om du har diabetes. Inte för att det skiljer sig väldigt mycket, men du har en känsla av att du verkligen kan göra något åt ​​ditt problem. Recepten är roliga och förmodligen mycket goda, men inte innovativa. De är variationer av vad som finns på internet och sociala medier just nu.

Läs bara vidare

Wittekoek förklarar tydligt i denna bok vad exakt är situationen med hjärt-kärlsjukdom. Hur fungerar hjärtat, vilka problem kan uppstå, hur kan de uppstå och hur kan du försöka förhindra dem. Allt skrivet på vanligt språk. När det gäller hälsosam kost beskriver hon tio steg för att förbättra din hjärthälsa med näring. Från att läsa etiketter för att titta på salt och välja rätt fett till att undvika socker. Som steg 1 nämner Wittekoek "att äta som en sydeuropeisk" enligt Medelhavsdieten. Därigenom avviker den från de vanliga rekommendationerna från hälsorådet i Nederländerna. Till exempel antar hon tre portioner baljväxter per vecka (tre gånger 150 gram) (Health Council: en gång per vecka), mer än tre portioner fisk per vecka (Health Council: en gång per vecka), minst tre glas vin per vecka (Health Council: högst en per dag och inte varje dag). Det står också i listan över vad en medelhavsdiet betyder att du ska äta en del nötter en gång i veckan. Medan hon senare skriver i boken att en handfull nötter varje dag sänker risken för hjärt-kärlsjukdom med 30 procent. Inkonsekvenser som detta är vanligare i boken. Hon skriver till exempel att ett ägg är möjligt varje dag, men också att de som läkare ofta väljer den "strikta sidan" och föredrar att inte se för mycket kolesterol i kosten. Eftersom detta kan orsaka en ökning av kolesterol hos vissa människor. Det finns till och med ett bord med kolesterolnivåer av produkter, med äggula naturligtvis på plats 1. Så förvirring, för du kan eller inte kan äta ett ägg varje dag och därmed njuta av ett av de många recept med ägg som finns i boken ?

Vad kan du göra med det i praktiken?

Ganska mycket: förbereda de läckra hälsosamma recepten till frukost, lunch och middag. De är varierade och innehåller många frukter och grönsaker, hälsosamma fetter och fullkorn. Informationen längst fram i boken är användbar för att få mer inblick i vad du kan göra för att förbättra din livsstil och näring. Du får praktiska tips för att flytta på jobbet och för en 10-minuters träning för varje dag. Och du läser mycket om hur man sätter ihop en hälsosam kost.

Vad tycker dietisten om kosten - hjälper det verkligen?

Recepten och råden i den här boken är utmärkta, recepten är attraktiva, lätta att göra och hälsosamma. Recepten är dock inte så förvånande. Zucchini-spagetti, blomkålspizza, bakad lax och linssoppa kan vara lite uppenbart. Dessutom tror jag att ovannämnda inkonsekvenser gör det lite förvirrande för någon som verkligen vill arbeta med det. Det är till exempel inte klart att Wittekoek skriver att du måste ge 0,75-0,83 gram protein per kilo idealisk kroppsvikt. Vad det innebär i praktiken är fortfarande oklart. Du kan få intrycket att det är svårt att uppnå. Men de flesta har alltid ätit mer än den rekommendationen. Med kolhydrater indikerar hon också att man som kvinna ska äta cirka 200 gram kolhydrater per dag (om du har diabetes är rådet lägre). Hur du får dessa kolhydrater är oklart. Man kan förvänta sig att om sådana siffror rapporteras som målvärden i boken, kommer recepten också att innehålla siffror om hur mycket protein, fett och kolhydrater de innehåller. Men det saknas. Det är slående att många av huvudrätterna innehåller låga kolhydrater. Så hur man får de 200 gram kolhydraterna om du äter zucchini-spagetti eller blomkålpizza (båda med låga kolhydrater) är inte klart. Jag har inte räknat om de dagliga menyerna, men min professionella uppskattning är att de alla är lägre än de 200 gram kolhydraterna. Inte för att jag har problem med det, för en kolhydratbegränsning kan hjälpa till att gå ner i vikt och är i linje med riktlinjerna för en diet för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Men recepten är därför inte i linje med rådet att äta 200 gram kolhydrater.

Äntligen saknar jag något om snacks. Visserligen kan det vara hälsosammast att äta så lite snacks som möjligt, men faktum är att de flesta äter hela dagen och mer än en tredjedel av vad vi äter på en dag kommer från snacks. Det är konstigt att det inte sägs ett ord om det.

Bedömning: ★★★★ ☆

Fördelar

  • Läckra recept som är lätta att göra
  • Tydlig förklaring om hjärt-kärlsjukdom
  • Bra träningsråd och tips för ett träningspass

Negativa

  • Dyr bok
  • Några inkonsekvenser i rådet
  • Råd i gram kolhydrater, socker och protein, medan det inte finns några näringsanalyser med recepten