Kärlproblem och ärftlighet

Är hjärt-kärlsjukdomar ärftliga?

Gamla familjehistorier kan plötsligt bli kusligt aktuella. Din fars äldsta bror Herman, till exempel, som plötsligt dog 'av sitt hjärta' vid 36 års ålder. Din far har inte blivit gammal heller. Och nu säger läkaren att ditt kolesterol är på höga sidan och din fru tycker att du är överviktig. "Tänk på ditt hjärta, det sitter fast i familjen." När ska du vara orolig?

Detta gäller endast tillstånd som orsakas av allvarliga kärlproblem i hjärtat och hjärnan. Är dessa villkor ärftliga? Delvis. Människor med en ärftlig benägenhet för dåliga blodkärl är mer benägna att få allvarliga kärlproblem. Men den chansen är inte 100 procent och livsstilsfaktorer är lika viktiga.

Kardiovaskulär sjukdom i familjer

Kärlproblem är vanliga, så det finns alltid en chans att de kommer att springa i din familj. Om din far, mor, bror eller syster har utvecklat en hjärt-kärlsjukdom före 60 års ålder kan ärftlig predisposition spela en roll. Chansen att du får det är bara högre än genomsnittet om din far eller bror utvecklade en hjärtsjukdom före 55 års ålder eller din mamma eller syster före 65 års ålder. Och om de hade en hjärtattack före den åldern är din chans att det är cirka 2,5 gånger högre.

Det finns bara tester för några få gener som enbart kan ha en stor effekt på risken, såsom genen för den ärftliga metaboliska störningen Familial Hypercholesterolaemia (FH). Om du verkar ha en ökad chans kan du anpassa din livsstil. Bland annat genom att inte röka och träna tillräckligt.

Högt kolesterol i ung ålder

Vissa människor har mycket högt kolesterol från en ung ålder. Detta har inget att göra med ohälsosamma matvanor, utan med den ärftliga metaboliska störningen Familjär hyperkolesterolemi (FH). Detta tillstånd ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och därmed också demens, till exempel.

Forskning visar att det förmodligen finns cirka 70 000 personer med FH i Nederländerna (1 av 250 personer). 40 000 av dem har ännu inte spårats. De behandlas därför ännu inte och riskerar att dö unga. DNA-testning för FH är användbart om det totala kolesterolet är högre än 8 mmol / l och / eller om flera familjemedlemmar utvecklade en hjärt-kärlsjukdom före 65 års ålder. Eller om din far, mamma, bror, syster eller barn utvecklade en hjärtsjukdom i ung ålder eller dog av plötslig hjärtstopp.

Människor med FH ordineras en diet och läkemedel. En hälsosam livsstil (ingen rökning, mycket motion) är mycket viktigt.

Källor):
  • Plus Magazine