Äktenskapet skyddar hjärtat

BAARN - Gifta patienter som genomgår hjärtoperationer är tre gånger mer benägna att överleva de tre månaderna efter operationen än singlar. Detta skriver forskare från Emory University i Journal of Health and Social Behavior.

"Det är en stor skillnad i dödsrisk under den mest kritiska återhämtningsperioden. Vi fann att det att gifta sig ökar överlevnaden hos både manliga och kvinnliga patienter. Denna studie understryker makarnas betydelse som vårdgivare i hälsoproblem", säger Ellen Idler.

Mindre rökning
Mer än 500 hjärtpatienter var drift intervjuad. Dödsfallet var från National Death Index. Även om uppgifterna inte avslöjade vad som orsakar den stora skillnaden i överlevnadsfrekvens avslöjade intervjuerna några ledtrådar.

"De gifta patienterna gick in i operationen mer optimistiskt än singlarna. På frågan om de kunde uthärda smärta, oro och obehag, svarade gifta par oftare ja", säger Idler. Dessutom var singlarna mer benägna att smoking.

Äktenskap skyddarÄven om den mest slående skillnaden inträffade under de första tre månaderna efter operationen, fortsatte den skyddande effekten av äktenskapet i ungefär fem år. Tidigare studier visade också att det att vara gift skyddar mot för tidig död. Det finns växande bevis för att människor som aldrig är gifta, skilda eller har tappat sin partner är mer benägna att dö.

Källor):
  • Medicinska nyheter idag