Kvinnor är mer benägna att dö efter en hjärtinfarkt

Kvinnor som har fått en hjärtattack är mer benägna att dö av dess effekter under det följande året än män. De Volkskrant rapporterar detta på tisdag.

Denna slutsats framgår av svensk forskning, men så är förmodligen inte bara fallet i Sverige utan även i jämförbara västländer. Enligt forskarna var det mindre sannolikt att svenska kvinnor skulle ordineras kolesterolsänkande läkemedel eller antikoagulantia efter hjärtinfarkt än män. De var också mindre benägna att genomgå ingrepp som bypassoperation eller stent.

Detta innebär att kvinnor tre gånger mer är benägna att dö året efter hjärtinfarkt än män. Forskarna fann ingen sådan skillnad i dödlighet hos kvinnor som fick uppföljningsbehandlingar.

Ledande forskare Chris Gale vid University of Leeds i de Volkskrant: "Det finns förmodligen subtil sexism i bedömningen av patienter. När vi tänker på en hjärtpatient tänker vi inledningsvis på en medelålders man som röker och lider av fetma och diabetes . Resultatet är att kvinnor med hjärtinfarkt ofta undersöks annorlunda och ofta till och med diagnostiseras fel först. "

Experter förespråkar därför att kvinnor också får de rekommenderade behandlingarna.

Källor):
  • Volkskrant