Laser bättre mot åderbråck

Att ta bort åderbråck med laserbehandling är lika säkert som äldre tekniker. Dessutom har det ett antal fördelar jämfört med andra metoder. Detta är slutsatsen från kirurgen Ben Disselhoff i sin doktorandforskning, som han genomförde vid UMC Utrecht.

Kirurgen rekommenderar att man använder laserbehandlingen som den nya standardbehandlingen för borttagning av åderbråck. Lasering orsakar inte ärr, kan utföras på poliklinisk basis under lokalbedövning och leder till snabbare återhämtning.

Disselhoff kom till dessa slutsatser efter en jämförande studie mellan två grupper om 60 patienter med åderbråck i benen. I en grupp avlägsnade Disselhoff åderbråck via kryostrippningsmetoden. Den andra gruppen fick den minimalt invasiva laserbehandlingen.

Laserbehandling
Med laserbehandlingen punkterar kirurgen venen under knäet, sätter in en kateter med en glasfibertråd och sätter så att sönder venen inifrån. Kroppen kommer att rensa upp det döda blodkärlet under de följande månaderna.

Den laserade patientgruppen hade också bättre ställning två år efter behandlingen. Nya åderbråck hade förekommit mindre ofta i dem. Detta är en vanlig komplikation av kryostrippningsmetoden.

Källor):
  • UMC Utrecht