Läkare-appen är alltid redo

Kontrollera din hälsa med en app

Fler och fler har en hälsoapp på sin mobil eller surfplatta: en hjälpare som gör att de kan äta hälsosammare, träna mer eller ställa snabba diagnoser. Praktiskt, men hur vet du om din app är tillräckligt expert för att övervaka din hälsa?

En app är ett program (applikation) för smarttelefonen eller surfplattan. När du laddar ner appen visas den som en ikon på skärmen. Du kan sedan trycka på den för att aktivera. Till exempel kan en app hjälpa dig att äta hälsosammare eller ta mediciner i tid. Många tydlig är gratis, vissa måste betalas (en gång).

Hur fungerar det?

Det verkar som magi, ett sådant program på din telefon eller surfplatta som säger att du har tagit 7821 steg den dagen och att din puls är 80 per minut. Hur gör den appen det? Att räkna antalet steg är en lek för en stegräknare-app: med hjälp av en rörelsesensor håller appen reda på hur ofta du lägger en fot framför den andra.

Att mäta hjärtfrekvensen är en annan historia. Pulsappar använder vanligtvis kameran på mobiltelefonen eller surfplattan. Genom att placera fingret på det kunde hjärtfrekvensen mätas. Frågan är dock hur pålitlig den här metoden är. Detsamma gäller till exempel appar som mäter blodtrycket med en separat blodtrycksmätare som du ansluter till din mobiltelefon.

Sekretess

Dutch Patient Consumer Federation (NPCF) undersökte hur många holländare som ibland använder en hälsoapp. Det finns många: en av åtta. Antalet kommer att öka snabbt, förutspår organisationen. Det finns cirka 31 000 hälsoappar över hela världen. Cirka 300 läggs till varje dag.

Det är omöjligt att godkänna kvaliteten på alla dessa appar, säger Nicole Velthuis, taleskvinna för NPCF. "Det är därför det är viktigt att du tar en kritisk titt på vem som är leverantören. Vårt råd: använd bara appar från en pålitlig källa, till exempel en läkare eller en patientförening."

Kontrollera också alltid de allmänna villkoren för appen för att se vad som händer med dina (medicinska) data som du kan ange, säger Nicole Velthuis. "Du kan ofta hitta dessa villkor under rubriken" integritet ". Vad används dina uppgifter för? Och krävs ett lösenord för att få åtkomst till dina personuppgifter så att de skyddas ordentligt?"

CE-märke

Bra att veta: CE-märket som vissa hälsoappar har är ingen garanti för innehållskvalitet. Appar får ett sådant kvalitetsmärke om de följer europeiska regler för medicintekniska produkter och om de gör vad de lovar (till exempel ger information). Det betyder inte att informationen som en sådan app ger alltid är korrekt

Källor):
  • Plus Magazine