'Läs etiketterna i snabbköpet'

Livsstilsråd för hjärtat

Kardiolog Annemieke Jansen vet alltför väl hur viktigt en hälsosam livsstil är. Efter tre kokböcker med syster Janine som medförfattare skrev hon en bok med livsstilsråd för hjärtat. "Börja skära ner på salt."

Vad vill du exakt uppnå med din nya bok Hjärta för din kropp?

”Ett hälsosammare liv låter enkelt, men jag kan se runt omkring mig att det i praktiken ofta inte är så enkelt alls. Skär ner på salt. Patienter med hjärtsvikt drar stor nytta av detta och det har i alla fall en positiv effekt på ditt blodtryck, men under tiden kväver det matvarorna i snabbköpet. Många inser inte att färdiga soppor vanligtvis är ganska salta, precis som sojasås. Bakpulver innehåller också mycket salt. Med Heart for your body vill jag ge mer insikt i vad som är bra för din kropp och vad som inte är. Däremellan pratar jag också om skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtan och andra hjärtproblem. När allt kommer omkring är våra hjärtan av avgörande betydelse för oss alla. ”

Tror du att kardiologer bör ägna mer uppmärksamhet åt livsstil?

”Jag är övertygad om att alla kardiologer i Nederländerna stöder vikten av en hälsosam livsstil. Både för hjärtpatienter och förebyggande. De förklarar utan tvekan detta i sin kontakt med patienter, även om vissa kan vara lite mer entusiastiska än andra. Lyckligtvis ger dietister och allmänläkare också mycket bra information. Jag tycker att regeringen bör göra aktuell kunskap om förhållandet mellan näring och hälsa mer tillgänglig för alla. Att läsa matetiketter är nästan som raketvetenskap. Och det värsta är att industrin drar nytta av denna brist på öppenhet. Påståenden om förpackningar, som "Förpackade med frukt, bara naturliga sockerarter", är ofta direkt missvisande. Sockerarter är sockerarter, även om man kallar dem glukos, fruktos eller melass. Och socker är en av de främsta orsakerna till hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes och kan till och med främja cancer. Dessutom är transfetter - som är riktigt dåliga för dig - ofta inte listade alls på etiketten. Medan hydrerad palmolja, ett transfett, ofta används i kex, snackbarprodukter och färdiga måltider. Det kan vara bättre. Låt regeringen insistera på tydlig information på etiketten så att du åtminstone kan veta vad du äter. ”

Låt oss gå tillbaka till konsultrummet: svarar dina patienter positivt när du behandlar livsstilens ämne?

“Lyckligtvis är de flesta öppna för det, särskilt när jag betonar hur mycket vinst kan göras. Om du har en genetiskt kraftigt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och byter från en dålig till en hälsosam livsstil kan du minska risken med så mycket som 50 procent. Det faktum att du behöver mindre medicinering som ett resultat är ytterligare ett lyft. Jag ser regelbundet uppmuntrande resultat. Till exempel personer med hjärtsvikt som lyckas äta mindre salt och bli mycket bättre. Ändå är övning ofta orolig. När allt kommer omkring är vi ständigt omgivna av frestelser, förutom instinkter. Den som någonsin velat gå ner i vikt vet hur svårt det är. Jag har lika bra. Det tog mig lång tid att hitta den bästa viktminskningstaktiken för mig. För att vara ärlig är jag ganska stolt över att jag äntligen är nära min målvikt. ”

Hjärta för din kropp innehåller mycket information, men inga riktlinjer för att gå ner i vikt. Recepten i dina kokböcker är inte nödvändigtvis riktade mot det heller.

”Nej, haha, min syster och jag hade redan tänkt på det. Det är därför vi släppte en annan bok förra året: Vackra Medelhavet, med undertexten: Fira livet och gå ner i vikt! Du hittar en månadsplan som du kan gå ner i vikt på ett ansvarsfullt sätt, komplett med recept. Du kan också använda den perfekt om du vill behålla din vikt.

Jag föredrar Medelhavsdieten: mycket färsk frukt och grönsaker, olivolja, nötter och ibland fisk med friska fettsyror. Ägg är tillåtna, men helst högst två per vecka. Undvik raffinerat socker och var försiktig med salt och bearbetat rött kött, till exempel i kallskuret. Det ökar risken för cancer. I vilket fall som helst är det bättre att inte äta mer än 500 gram kött per vecka, så köp hellre en liten men fin bit som är värt pengarna. Som regel händer detta också ett djur som har haft ett bra liv. ”

Kasta du in handduken om människor inte kan eller vill ändra sin livsstil?

"Nej aldrig. Jag är för motiverad för det, så jag ska bara fortsätta försöka. En av mina patienter är en man vars hjärta har en reducerad pumpkraft efter ett infarkt. Naturligtvis får han medicin för det, men det faktum att han vägde 130 kilo hjälpte inte riktigt. Det hade jag sagt till honom i två år utan någon effekt. Förra året hade vi ett telefonkonsult på grund av koronakrisen. Han var ledsen över det, sa han, för nu kunde han inte visa mig att han hade tappat hela 40 kilo. Jag har naturligtvis applåderat hans prestation och uppmanat honom att hålla fast vid den, kanske till och med gå ner lite mer. För mig var det ett bevis på att du aldrig skulle ge upp. Jag pratar inte så mycket om mig själv som om alla de människor som vill bli av med sin fetma. Jag vet: du måste ofta säga nej, även till dig själv. Men du får bättre hälsa i gengäld och ofta till och med ett längre liv. "

Det är dags för goda avsikter igen. Vad skulle du rekommendera människor?

”Det viktigaste är att du lever bra, med mycket kul och avkoppling. Du behöver verkligen inte stava ut alla etiketter du hittar i snabbköpet. Å andra sidan är det ganska bra att titta på det då och då så att du bättre inser vad du faktiskt äter. Den allmänna riktlinjen när det gäller alkohol är att ett glas om dagen skadar lite, även om ingen alkohol är den mest förnuftiga. Och ja, träning är naturligtvis också mycket bra, helst minst trettio minuter om dagen. Om du ska träna, välj något du gillar annars håller du aldrig. Du kan också komma igång hemma, till exempel med muskelförstärkningsövningar. Detta kommer att hålla dig längre, särskilt när du blir äldre. Eller gå upp och ner för trapporna flera gånger om dagen för att förbättra din kondition. På internet hittar du riklig information om alla möjligheter, till exempel på min systers och mig webbplats. Och se till att du äter så bra som hälsosamt. Det är bra för din kropp och ditt humör. "

Vad är det värsta du kan göra för ditt hjärta?

”Rökning är absolut det mest okloka. Jag vet att det är svårt att sluta när du är beroende, men vilket plus om du lyckas. Du mår bättre, du blir också riktigt friskare och du blir omedelbart av med den illaluktande lukten som alltid hänger runt dig. Vad jag också skulle rekommendera till alla, rökare eller inte: ring omedelbart din läkare eller 112 om något verkar vara fel med ditt hjärta. I genomsnitt hamnar kvinnor på sjukhuset en timme senare än män, medan den här timmen kan göra skillnad mellan död och liv. ”

Annemieke Jansen (55) är kardiolog vid Groene Hart Hospital i Gouda. Hon tog sin doktorsexamen vid Eindhoven University of Technology och skrev tillsammans med sin syster, Janine Jansen, tre väl mottagna, medicinskt ansvariga kokböcker med särskild uppmärksamhet på hälsa: Mycket välsmakande, Mycket Medelhavet och det nyligen publicerade vackra Medelhavet. Mer information: www.jansenjansen.com. Dessutom publicerades hennes hand i början av 2020 Hjärta för din kropp.

Denna artikel publicerades tidigare i Plus Magazine januari 2021. Prenumerera på tidningen? Du kan göra det på ett ögonblick!

Källor):
  • Plus Magazine