LUMC: Forskning om HPV-virus är viktigt

Forskare Sjoerd van der Burg, ansluten till Leiden University Medical Center, har nyligen fått ett TOP-bidrag för forskning om humant papillomvirus (HPV), det virus som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Tusentals flickor vaccineras nu fortfarande förebyggande; ett vaccin för "sjuka" patienter kan också finnas tillgängligt om några år. Ett genombrott i den medicinska världen, säger Sjoerd van der Burg. Vi frågade honom allt om det.

Vad gör det humana papillomviruset exakt?
"HPV-viruset består av upp till 120 typer av virus; det är faktiskt en stor familj. De flesta typer är ofarliga, men cirka femton varianter - förmodligen redan mer - kan orsaka cancer. Dessa är de så kallade högrisktyperna, de mest kända och de vanligaste är HPV16 och 18. "

"Dessa typer leder till livmoderhalscancer i 70 procent av fallen, men är också synderna i 90 procent av cancer i labia-anus, 40 procent av cancer i penis och vaginal, 12 procent av halscancer och 3 procent av oral cancer. Det har ofta allt att göra med sex, vi förstår alla hur det kommer dit.

"Resten av familjen av dessa virus, de lågrisktyper, orsakar inte cancer, men kan leda till könsvårtor eller" vanliga "vårtor, eftersom alla hade dem på sin hand som barn."

Så forskningen kretsar kring högrisktyperna?
"Ja, för de är de farligaste: de stör dig mest som människa, för att de kan döda dig eller allvarligt vansyra du. För att ge ett exempel: om kvinnor utvecklar en abnormitet i livmoderhalsen, skärs den ofta ut. Detta är internt, så du kan inte se det, men du föredrar att inte göra det om någon ännu inte har fått barn, eftersom proceduren kan orsaka komplikationer. vid graviditet. "

"Om du har det på dina labia kommer en del av dina labia att klippas bort och det är helt irriterande. Och du kan föreställa dig att avlägsnande av en tumör i huvud- och nackområdet kan leda till stympning. 20 procent av människorna har sjukdomen tillbaka . "

Hur skiljer sig HPV-viruset från andra virus?
"Om du har vårtor tar det lång tid för dem att försvinna. Detta händer också med de virus som infekterar könsorganen. Viruset är på genomsnittet mellan 12 och 14 månader. Men hos vissa människor förblir det mycket längre, vilket ökar chansen att viruset hamnar på den genetiska kartan. "

"Virusets DNA är i en cirkel och det kan ibland bryta upp. Detta kan leda till att virus-DNA kommer in i människans DNA. När detta händer kan vissa proteiner göras från viruset, vilket gör att det blir det infekterade celler förvandlas till en cancercell. Normalt är dessa proteiner under kontrollen av själva viruset, men om det bara hamnar i människans DNA kan den kontrollen gå förlorad. "

Varför är forskningen så viktig?
"Vi vill avslöja hur HPV-viruset kan kringgå immunförsvaret och därför gömmer sig i människokroppen i genomsnitt ett år. kropp."

"Med de flesta virus, som förkylningsvirus eller influensa, aktiveras ditt immunsystem omedelbart och några veckor senare är du klar med det. Men även hos friska människor tar det mellan 12 och 14 månader för kroppen att upptäcka HPV-viruset i sig. Lyckligtvis är detta fallet för 95 procent av människorna, men de andra 5 procenten hamnar hos läkarna och behöver kirurgi. "

"Vid 0,1 procent utvecklas så småningom cancer, vilket fortfarande är ungefär 600 fall av livmoder halscancer per år. Till detta är ett stort antal fall av vagina cancer, peniscancer och tumörer i huvud och nacke. Gruppen växer snabbt, särskilt bland unga män och kvinnor. "

Forskningen är en uppföljning av ett tidigare projekt?
"Ja, vår första studie syftade till att upptäcka vad som är exakt fel med immunförsvaret hos patienter och hur det skiljer sig från det hos friska människor Den nya forskningen fokuserar på hur HPV, om det infekterar cellen, kan undkomma immunsystemet. "

"Vår forskning täcker nu hela virusets inträdesområde, från abnormiteter orsakade av viruset till tumörer orsakade av detta virus. Vi vill förstå vad som går fel, så att vi kan söka efter en riktad lösning för detta problem. "

Finns det några goda nyheter?
"För närvarande vaccineras unga flickor på tolv år förebyggande mot livmoderhalscancer - en bra utveckling - men i framtiden vill vi också ha ett vaccin för sjuka patienter på marknaden: ett vaccin som kan göra kirurgi, strålning eller kemoterapi onödigt eller leda till en minskning (mindre toxisk dos) av strålning eller kemoterapi. "

"Forskningen om detta vaccin för patienter med HPV-orsakad cancer är i full gång: en första testrunda genomfördes för två år sedan. Läkning av 9 patienter. Dessa kvinnor har varit sjukdomsfria i två år utan medicinsk intervention. utgångspunkt för vidare forskning. "

Vad hoppas du kunna uppnå med den aktuella forskningen?
"Jag hoppas kunna uppnå att vi kan bli av med människor så tidigt som möjligt av deras sjukdom och därmed orsaka åtminstone antalet cancer fall - av HPV-viruset - skulle jag mycket gärna vilja hindra människor från att bli av med sin sjukdom genom kirurgi, för en operation kan till exempel leda till fruktansvärda stympningar av labia. Naturligtvis hjälper vi alla patienter, men jag hoppas att åtminstone kan vi bota ett stort antal människor. Det är därför jag arbetar med klinisk onkologi. "

Avdelningarna för gynekologi, patologi och immunohematologi och blodbank, Nederländska cancerinstitutet - Antoni van Leeuwenhoek Hospital, två forskargrupper i Amerika, UMC Groningen, håller på att samarbetade för forskningen. Medical Center Haaglanden Westeinde och Haga-sjukhuset i Haag.