Lungemboli: blockering i lungorna

Blockerade blodkärl orsakar andfåddhet

Om du har ett sår är det bra att blodet koagulerar. Ibland går något fel i blodproppar. Detta kan få farliga konsekvenser, till exempel lungemboli. Vad är detta exakt och hur känner du igen en lungemboli?

Blodproppar är en viktig men komplicerad process. Blodet innehåller blodplättar och koagulationsproteiner. Dessa kommer till handling när en läckage uppstår i blodkärlets vägg. De bildar en blodpropp som stänger läckan. När blodkärlet har återhämtat sig rensar din kropp upp den koagulations. Även om du inte har några sår flyter blodproppar genom ditt blod. Din kropp fortsätter att bli av med dem.

Ibland utvecklas en onödig koagel som inte städas ordentligt, en blodpropp. En sådan blodpropp förekommer ofta i underbenet. Det kan blockera en ven där och förhindrar att blod flyter tillbaka till hjärtat. Benet sväller sedan, ser rött och glänsande ut och börjar göra ont. Det kallas ett trombosben.

En bit koagel kan då lossna. Om blodproppen hamnar i lungorna och stänger av ett blodkärl där, finns det lungemboli. I sällsynta fall orsakas lungemboli av fett, en luftbubbla eller en tumör som blockerar ett blodkärl i lungorna.

Symtom på lungemboli

På grund av kontakten får inte en del av lungorna blod och därför inte mer syre. Detta kan orsaka följande klagomål:

 • Andnöd.
 • Snabb, grund andning.
 • Smärta vid andning (djupt).
 • Bröstsmärta.
 • Hostar upp slem med lite blod.
 • Hjärtklappning.
 • Svettas.
 • Känsla i huvudet.
 • Två tredjedelar av patienterna med lungemboli har också ett trombotiskt ben.

Inte alla märker en lungemboli. Vissa människor är medvetna om att de har trombos i benet. En undersökning kan då visa att det också finns blodproppar i lungorna som inte orsakar några klagomål.

Ökad risk

En hälsosam livsstil minskar risken för lungemboli. Det innebär tillräcklig motion, ingen rökning, en sund BMI och en varierad diet. Om du tränar för lite, om du röker eller om du är överviktig, höjt kolesterol eller högt blodtryck, löper du en högre risk. Att sitta stilla under lång tid - till exempel under en flygning, eftersom ditt ben är i en gjutning eller efter en operation - ökar också risken för att utveckla en tromb.

En lungemboli är också vanligare hos äldre, (gravida) kvinnor och personer med andra sjukdomar som lung- och hjärtsjukdomar, diabetes, vissa typer av cancer och patienter som tidigare har haft stroke eller hjärtinfarkt infarkt. Läkemedel med östrogen, såsom p-piller, ökar risken något. Ärftliga faktorer spelar också en roll.

Behandling för lungemboli

Om du misstänker att du har ett trombotiskt ben och / eller lungemboli är det alltid klokt att gå till läkare omedelbart. Detta uppskattar hur sannolikt du har en lungemboli. Om oddsen är höga måste du omedelbart gå till sjukhus. När sannolikheten är låg bör ett blodprov visa hur mycket D-dimer som finns i ditt blod. En ökad nivå av detta ämne i blodet indikerar en stor risk för lungemboli.

Med en lungemboli får du blodförtunnare eller antikoagulantia. Dessa förhindrar att blodproppen bildas så att tromben inte blir större och inga nya blodproppar bildas. Vanligtvis får du först heparin via en IV eller injektion, ett antikoagulationsmedel som fungerar omedelbart. Dessutom och / eller efteråt kommer du att få tabletter med andra blodförtunnande medel. Dessa förhindrar bildandet av nya blodproppar.

Trombostjänsten kontrollerar regelbundet exakt hur många blodförtunnare du behöver ta. Hur länge du behöver dessa blodförtunnande medel beror på hur svår din lungemboli var. Detta kan ta allt från några månader till resten av ditt liv.

Återhämtning

Vanligtvis gör du en fullständig återhämtning. Om en del av dina lungor är skadade kan ditt tillstånd försämras. I sällsynta fall skadas ett stort blodkärl i lungorna, vilket kan leda till hjärtsvikt.

När du väl har haft lungemboli är chansen att du får en annan lungemboli eller ett trombotiskt ben något högre.

Källor):

 • Holländska högskolan för allmänläkare

 • Lång fond

 • Dutch Heart Foundation

 • VU University Medical Center