"Maraton skadar hjärtat tillfälligt"

Att köra ett maraton kan skada hjärtmuskeln. Löpare som inte är särskilt vältränade eller som tränar lite är särskilt utsatta.

Forskare från Institut universitaire de cardiologie et de pneumologie de Québec skriver detta i Canadian Journal of Cardiology. Förändringar i hjärtmuskeln är vanliga hos otränade löpare. Medan effekten är tillfällig och reversibel, varnar forskarna för att löpare som inte är lika passande verkligen borde vara bättre förberedda för ett löpande evenemang.

Forskning
De kanadensiska forskarna studerade 20 maratonlöpare mellan 18 och 60 år. Löparna var amatörer och hade ingen historia om hjärt-kärlsjukdom. Deltagarna testades omfattande från sex till åtta veckor före maraton, på springdagen och upp till 48 timmar därefter. Olika blodprover togs och MR-undersökningar gjordes. Löparna som visade förändringar i hjärtat 48 timmar efter körningen genomgick ytterligare en MR-undersökning efter tre månader.

Resultat
I hälften av löparna orsakade loppet en minskning av funktionen för vänster och höger kammare. När mycket av hjärtat påverkades visade det också svullnad och minskat blodflöde. "Vi såg förändringarna i hjärtmuskeln mer hos löpare som inte var lika vältränade och som hade tränat lite ", säger forskare Eric Larose." Men dessa förändringar är övergående. "

Forskarna tror inte att förändringarna är oroande. Men en bra förberedelse för ett (första) maraton är verkligen viktigt.

Källor):
  • Science Daily