Min dotter har förmodligen syndesmosskada

Min dotter (15 år) skadade fotleden under hockey i mars. Läkaren drog slutsatsen att hennes fotled hade brutit och en bit ben hade brutit av. Hon hade bara många problem och skickades tillbaka till sjukhuset av sjukgymnasten. Där hade hon många undersökningar och så småningom opererades hon för ankelimpigment. Det hade hon haft under en tid, men det hade återspeglat det. Nu, efter operationen, följer hon fortfarande fysio. Det blir bara inte bättre. Hon har fortfarande mycket ont.

Sjukgymnasten har uttryckt sin misstanke om syndesmosskador. Han tejpade också min dotter och då var smärtan mycket mindre. Hon kan inte längre fungera normalt utan tejp (och kryckor). Så nu har hon skickats tillbaka till sjukhuset.

För att förbereda oss väl skulle det vara trevligt om du kunde ge mig lite mer information om syndesmosskada och dess behandling. Min dotter förstod inte riktigt vad sjukgymnasten hade sagt till dem, och han ville inte heller gå för långt före saker. Hon vill inte heller att jag ska prata med sjukgymnasten.
Daphne

Mark Chen, kvävgymnast

Vilken knepig situation. Jag kan föreställa mig att det är väldigt frustrerande för både din dotter och dig själv. Så mycket som jag vill måla en bättre bild av förväntningarna på syndesmosskada, är jag ovillig att göra detta av ett antal skäl. För det första finns det inget sätt för mig att bekräfta att denna diagnos är korrekt. Dessutom involverar inte varje syndesmosskada samma strukturer. Graden av störning avgör också om en konservativ politik bedrivs eller inte.

Det första steget jag skulle rekommendera är att få en second opinion från en annan terapeut. Inte för att man i sig misstänker att den nuvarande terapeuten inte har ställt en korrekt diagnos, utan bara för att två par ögon ser mer än ett par. Jag rekommenderar också att du kommer till det här mötet. För att kunna stödja som förälder är en viktig förståelse för situationen och kommunikation med terapeuten viktig. Eftersom din dotter anger att hon inte förstår vad terapeuten menar helt verkar detta extra viktigt för mig.

Prata med terapeuten och fråga om en andra åsikt och / eller en MR är möjlig. Med detta kommer mycket mer information att finnas tillgänglig. Så snart det finns en bra bild av situationen kan åtgärder vidtas. Fram till dess, försök se till att din dotter själv kan tejpa fotleden så att smärtan åtminstone är under kontroll.

Jag hoppas det här hjälper.

Lycka till!

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Mark Chen är fysioterapeut och NASM-utbildad personlig tränare. Sedan augusti 2014 har han arbetat i Phnom Penh, Kambodja. Hans expertis ligger i analys och optimering av rörelsemönster. Torr nål och medicinsk tejpning är en viktig del av hans syn och träning dominerar.