Minst två fall av EHEC-kontaminering i Nederländerna

AMSTERDAM - Av de tre holländare som lider av tarmproblem och allvarliga njurproblem är minst två personer smittade med EHEC-bakterierna.

Alla tre holländare fick klagomålen efter ett besök i Tyskland. Nationella institutet för folkhälsa och miljö (RIVM) meddelade detta på tisdag. Det tredje ärendet är fortfarande under utredning.

På måndagen meddelade RIVM redan att vissa människor i Nederländerna blev sjuka efter en vistelse i Tyskland. De flesta har bara en tarminfektion.

Sverige
En medelålders svensk kvinna har dött av en infektion med bakterierna. Kvinnan hade också besökt Tyskland. Det är den första dödsfallet av EHEC-bageri na utanför Tyskland.
I Tyskland har nu femton personer dött av infektion med EHEC-bakterierna. Bakterien har hittats på gurkor och sallad. Antalet infektioner i Tyskland är cirka 1500 personer.

Spanien
Även i Spanien kan någon ha smittats med EHEC-bakterierna. Det gäller en 40-årig man som har varit i Tyskland. Han har varit på sjukhus i San Sebastian.

E. colibakterier
EHEC-bakterierna är en farlig variant av E. colibakterierna. Bakterierna orsakar vanligtvis bara diarré och i vissa fall märker människor inte ens det. Diarrén är i genomsnitt över efter fyra dagar.

Källor):

  • Nu.nl

  • NOS

  • Volkskrant