Misstanke om demens

Att bli arg hjälper inte

När vi tänker på demens tänker vi främst på minnesförlust. Men humör, personlighet och beteende hos din dementa älskade kan också förändras. Till exempel blir vissa människor - ofta i ett tidigt skede - mycket misstänksamma. Hur hände det? Och hur hanterar du detta som vårdgivare?

"Du stal min plånbok!"

Om din mamma, far eller annan nära och kära har demens, kan hon berätta det precis så. Det medan du gör ditt bästa för att ta hand om henne.

Dölj grejer

Hur reagerar du? Arg eller förolämpad? Begriplig; trots allt anklagas du felaktigt. Bara den reaktionen hjälper dig inte. Tvärtom: det kommer bara att göra din mor eller far mer misstänksam. Hon eller han kommer att hålla ett extra öga på dig och vill alltid veta vad du gör. Kanske kan personen till och med nu dölja saker åt dig. Om han eller hon inte hittar det igen kommer du att skylla på dig. Man reagerar ännu mer ilsket och så förstår man varandra mindre och mindre.

Hur uppstår misstankar?

För att bryta cirkeln är det bra att veta varför någon med demens blir misstänksam. Så fungerar det: människor som lider av demens tappar greppet om världen. De känner inte längre igen andra. Som ett resultat vet de inte vem de kan lita på längre. De glömmer också var de lägger sina saker. Din nära och kära saknar sin plånbok och då ser han dig. Det gör det logiskt för hans eller hennes sinne att du stal det. Misstro mot demens fokuserar vanligtvis på de människor som är närmast. Det är helt enkelt för att de oftast finns i området när de dementa föremålen saknas.

Andra orsaker

Misstankar kan också uppstå eller förvärras av ett annat problem. Kanske hörsel eller syn försämras. Det är då svårt för dem att följa samtal och de ser inte längre vad som händer. Men även förstoppning, infektion, feber eller smärta kan göra någon mycket mer misstänksam på kort tid. Misstänker du en sådan fysisk orsak? Ring sedan till läkaren.

Ändra ditt tänkande

Att bli arg är inte ett bra svar på misstankar. Men hur kan du hantera det? Genom att vara medveten om ditt sätt att tänka. Hur du tror bestämmer din känsla. Om du kan omdirigera dina tankar kommer dina känslor också att förändras.
Fråga dig själv: varför blir jag arg? Svaret är förmodligen: Jag försöker göra allt jag kan för att hjälpa, och sedan blir jag fortfarande anklagad. Tack!

Logisk berättelse

Försök nu ändra den tanken. Tänk till exempel: han eller hon misstänker mig inte medvetet. Det beror på sjukdomen. Att han eller hon skyller på mig är sättet att göra en logisk berättelse om alla saker de inte förstår längre.
När du tänker så är det lättare att inte bli arg eller frustrerad. Du kan plötsligt bättre föreställa dig hur det är att fortsätta att förlora allt och inte känna igen människor längre.

Och vidare?

Vad mer kan du göra för att bäst hantera din älskades misstankar?

• Lita honom eller henne genom att lugnt berätta historien. Tros du inte? Låt det vara så. I alla fall, argumentera inte.

• Distrahera uppmärksamheten. Gör något han eller hon gillar, till exempel: gå en promenad, bläddra i en tidning, lyssna på musik eller titta på gamla foton.

• Fysisk kontakt kan få dig att känna dig trygg. Men rör bara en person med demens om du är säker på att han eller hon tillåter det.

• Upptäck var han eller hon gillar att lagra eller dölja saker. På så sätt vet du bättre var du ska leta om något har gått förlorat.

• Är samma föremål ofta förlorade? Köp en andra kopia! På det sättet trollar du fram plånboken, glasögonen eller halsduken igen.

Slutligen, en annan viktig punkt: finns det en liten chans att din älskade med demens talar sanningen? Undersök sedan det. Personer med demens är sårbara. Tyvärr händer det för ofta att andra utnyttjar detta.

Trimbos Institute och Alzheimer Nederland har gjort en online-videokurs om hur man hanterar förändrat beteende vid demens. Visa den via www.dementie.nl/online-training.

Källor):

  • Trimbos Institute

  • Alzheimer Nederländerna

  • Dementie.nl