Ömma ben doppade för snabbt

Människor med skyltfönster får angioplastik för tidigt. Dotopering är inte bara dyrare än behandling med gångterapi, klagomålen återkommer ofta efter dotering.

Detta framgår av forskning där Lindy Gommans, doktor-forskare vid Eindhoven Catharina Hospital, får sin doktorsexamen från universitetet i Maastricht på tisdag.

Varje år är . De lider av smala benartärer, vilket orsakar mycket smärta när de går och ofta måste stå stilla. Men gångterapi är lika effektivt för de flesta av denna grupp, säger Gommans.

Ohälsosam livsstil

En angioplastikbehandling är mycket dyrare än gångterapi. Angioplastik fokuserar inte heller på orsaken till problemet. Till exempel riskerar de som inte anpassar sin ohälsosamma livsstil igen strängningar. Promenadsterapi kostar cirka 1500 euro. Patienter övar med en sjukgymnast flera gånger i veckan och måste också göra övningar hemma. Enligt forskaren låter denna behandling ofta människor gå längre än tidigare.

Hälsoförsäkring

Nackdelen med gångterapi är att behandlingen ofta bara ersätts om patienten har ytterligare försäkring. De som inte är det måste betala för de första tjugo behandlingarna hos loffande gymnaster själva. Gommans argumenterar för att behandlingen ska ingå i grundpaketet. I Nederländerna lider cirka 350 000 personer över 55 år av utställningsben.