Många fler kvinnor är smittade med HPV än väntat

Antalet kvinnor med HPV-infektion, vilket kan leda till livmoderhalscancer, är mycket högre än tidigare trott. Detta framgår av en opublicerad studie från Jeroen Bosch Hospital, rapporterar de Volkskrant torsdag.

Enligt undersökningen bland 12 000 kvinnor mellan 30 och 63 år skulle 8 procent av kvinnorna smittas med det sexuellt överförbara viruset.

Hälsorådet, som rekommenderade att ändra screening för fem år sedan, baserades på Amsterdam-siffror som samlades in i slutet av 1990-talet. Det visade att 4 till 5 procent av kvinnorna mellan 30 och 63 år bär viruset.

Befolkningsundersökning

Ny forskning i Brabant visar nu att nästan 8 procent är smittade med hpv. Den nya befolkningsundersökningen, som kommer att införas nästa år, kan visa sig vara mycket dyrare än budgeterat. RIVM, som utför befolkningsundersökningen, har bett Erasmus MC att räkna om kostnadseffektiviteten för den förnyade screening.

HPV är ett virus som överförs sexuellt och kan till och med drabbas av sexuell kontakt där kondom används, eftersom viruset också förekommer runt könsorganen. Infektion kan leda till livmoder halscancer hos kvinnor och i sällsynta fall till peniscancer hos män.

Källor):

  • Nu.nl

  • Volkskrant