Många matinfektioner uppstår i ditt eget kök

En av fem holländare inser inte att en snygg pastasallad inte längre kan lita på om den ligger utanför kylskåpet i mer än två timmar. Detta framgår av en nyligen genomförd undersökning av Nederländska näringscentret. Sådana missuppfattningar orsakar många matinfektioner i hemmaköket.

För studien intervjuade Panelwizard mer än 1500 personer på uppdrag av Nederländerna Nutrition Center.

Köksfläckar

Det är välkänt att råa, animaliska produkter kan innehålla patogener, såsom kyckling. Men köksfläckar lurar. Nästan hälften av konsumenterna tror att de kan se eller lukta mat för att göra dem sjuka, men det är inte sant. Begränsad lättfördärvlig mat, som kött eller fisk, som fortfarande luktar gott, kan innehålla för många patogener.

Smutsig kökshandduk

Mer än 1 av 3 personer tror felaktigt att din kökshandduk blir hygieniskt ren när den tvättas vid 40 grader Celsius. Det måste vara 60 grader Celsius.

Matinfektion

Varje år får cirka 700 000 holländare infektioner med livsmedel. Det motsvarar ungefär 2000 sjukdomsfall per dag. Många av dessa matinfektioner har sitt ursprung i ditt eget laga mat.

För att visa hur du kan förhindra att du blir sjuk eller att någon annan får klagomål från mat hemma kommer Nederländska näringscentret att genomföra den nationella kampanjen under de kommande veckorna. Mer information om livsmedelssäkerhet finns på www.voedingscentrum.nl/ziekmakers.

Källor):
  • Näringscenter