"Mäns kontorskälla för bakterier"

BAARN - En vanlig arbetsplats spränger av bakterier. Män visar sig vara smutsigare än kvinnor: deras arbetsplats är den största grogrunden.

San Diego State University-forskare hittade mer än 500 olika bagare vid 90 olika kontor. De tittade på förekomsten av bakterier på stolar, telefoner, skrivbord, datormöss och tangentbord. Forskarna fann bakterier på nästan alla undersökta ytor.

Hosta De flesta av bakterierna kom från de anställda själva. Hosta och nysa, repa huden, men en en stor del av bakterierna kom också inifrån. "Vi hittade en anmärkningsvärt stor mängd bakterier som härrör från mag-tarmkanalen", säger forskarna i tidskriften PLoS ONE.

Skadligt? En så stor mängd bakterier kan låta alarmerande, men de flesta behöver inte oroa sig, enligt forskarna. "De flesta av de bakterier som vi har hittat är bara skadliga för personer med svårt försvagat immunförsvar." Dessutom kommer bakterierna inte att multiplicera lika snabbt i den svala, torra atmosfären på de flesta kontorsutrymmen.

Män För att mäns skrivbord är smutsigare har forskarna följande förklaring: "Män tvättar i allmänhet händerna mindre ofta än kvinnor. Detsamma gäller för Borsta tänderna." Dessutom är män ofta större, vilket till exempel innebär att de har mer hudyta där fler bakterier kan leva. Män är också slarvigare av naturen.

De anställda själva är inte den enda källan till bakterier. Smuts producerar också många mikroorganismer.

Källor):
  • WebMD