Morötter är också bra för hjärtat

Människor som äter mycket morötter är mindre benägna att dö av hjärt-kärlsjukdom. Vitamintillskott kan inte ersätta morötter. Detta framgår av doktorandforskningen från Brian Buijsse vid Wageningen University.

Morötter är så orange eftersom de innehåller färgämnet beta-karoten. Detta omvandlas av kroppen till vitamin A, en stark antioxidant.

Det antas allmänt vara den aktiva ingrediensen i morötter, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Ny forskning visar dock att vitamintillskott inte har samma effekt.

Wageningen doktorand genomförde tre olika studier. Studierna genomfördes bland europeiska äldre, äldre män i Zutphen och en grupp män på Kreta. Forskningsresultaten visar att en karotenrik diet kan förhindra hjärt-kärlsjukdom.

Vitaminpiller> Ändå är frågan om betakaroten ensam är ansvarig för den lägre dödligheten. Tidigare storskaliga studier där människor tog ett p-piller med högt betakaroten dagligen i flera år visade inte en minskad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom.

Denna motsägelse, känd som "antioxidantparadoxen", har ännu inte belysts. Ett högt kostintag av betakaroten kan återspegla en kost rik på frukt och grönsaker.

Källor):
  • Wageningen universitet