'Motion är bra för hjärnan'

Nytt vetenskapligt bevis bekräftar att ett friskt sinne lever i en frisk kropp. Forskare vid universitetet i Granada visade att sportiga människor gjorde bättre poäng på kognitiva tester än personer med sämre fysisk hälsa.

En grupp på 28 unga män deltog i studien. Halva bestod av studenter i åldrarna 17 till 23 med dåligt skick. Den andra halvan var 18 till 29 år gammal och mycket sportig.

Bättre respons
Forskarna jämförde delta sele kognitiva färdigheter genom att låta dem utföra uppgifter relaterade till koncentration och orientering. De passande ämnena hade bättre lyhördhet och var mer lyhörda när de gjorde en annan uppgift. Deras autonoma nervsystem verkade också fungera bättre när de utför kognitiva uppgifter under en längre tid.

Hjärnstimulering
Hög hjärtfrekvensvariation - ett tecken på kondition - och ett effektivt fungerande autonomt nervsystem är fördelar med en bra kondition. Att vara i form verkar hålla hjärnan frisk: den förhindrar neurodegeneration och stimulerar tillväxten av nerver och kapillärer i hippocampus, cortex, cerebellum och basala ganglier.

Resultaten av studien dök upp i PLOS ONE.

Källor):
  • Medicinska nyheter idag