Måste du skölja lax med kallt vatten innan du lagar mat?

Se upp för bakterier

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: behöver du skölja lax med kallt vatten innan du lagar mat?

Nyligen fick vi frågan om du ska tvätta rå kyckling med begripa innan du bakar den. Det visade sig vara en ihållande fabel. Eftersom många tror att tvätta bort alla bakterier, men ingenting kan vara längre ifrån sanningen, är risken för infektion faktiskt större.

Lax

Vi fick sedan frågan om detta också är fallet för laxfilé, eftersom många människor visade sig göra detta. Det visade sig faktiskt finnas i många recept: skölj laxfilén kort under kallt vatten. Men nej, du behöver inte tvätta laxfiléer med kallt rinnande vatten under kranen. Och det gäller alla råa animaliska produkter.

Se upp för korskontaminering

Se också upp för korskontaminering med fisk. Om du skär lax på en skärbräda och sedan skär grönsakerna på samma skärbräda eller med samma kniv, förorenar du också grönsakerna. Köp en separat skärbräda för fisk och använd den bara för det. Rengör alltid dessa väl efter användning med varmt vatten och diskmedel.

Tvätta händer

Tvätta alltid händerna mycket bra efter hantering och skärning av rå fisk. Förvara den i kylen vid 4 ° C, på en låg hylla och på baksidan.

Har du också och bra fråga? Skicka oss och

Källor):
  • Näringscenter