Måste du tvätta rå kyckling med vatten innan du lagar mat?

Se upp för bakterier som Campylobacter och salmonella

Bra fråga! I det här avsnittet kommer HealthNet att leta efter svaren på gnagande frågor. Den här gången: ska du tvätta rå kyckling med vatten innan du lagar mat?

Det är en ihållande myt att du ska tvätta rå kyckling med vatten innan du lagar mat. Många tror att de sedan sköljer bort alla bakterier, som salmonella eller Campylobacter Bacteria. Men ingenting kan vara längre ifrån sanningen: genom att skölja kyckling under kranen hamnar de på dina händer, i diskbänken och på din bänkskiva, vilket ökar risken för infektion.

Värm igenom

Det enda sättet att döda alla bakterier är att värma upp det bra. Värm upp och igen tills den är helt vit inuti. Tänk också på utgångsdatumet när du köper kyckling. Ät det före sista datum.

Se upp för korskontaminering

Dessutom, se upp för korskontaminering. Om du skär kyckling på en skärbräda och sedan skär grönsakerna på samma skärbräda eller med samma kniv, kommer du också att förorena grönsakerna. Köp en separat köttskärbräda och använd den bara för det. Rengör alltid dessa väl efter användning med varmt vatten och diskmedel.

Tvätta händer

Tvätta alltid händerna mycket bra efter hantering och skärning av rått kött. Förvara kycklingkött i kylen vid 4 ° C, på en låg hylla och på baksidan. Du kan behålla rått kycklingkött längre genom att frysa eller förbereda det. Tillagat kött kan förvaras i kylen i ytterligare två dagar.

Har du också och bra fråga? Skicka oss och

Källor):
  • Näringscenter