Multiresistenta salmonellabakterier vinner mark

BAARN - En multiresistent bakterie från Salmonella-stammen har hittats i Storbritannien, Frankrike och Danmark. Bakterien kommer från Afrika och har utvecklat resistens på vägen.

En grupp internationella forskare uppmanar människor som arbetar inom vården att vara vaksamma. En global spridning av denna så kallade superbug måste förhindras.

Steiging
"2002 var vi tvungna att ta itu med bara en handfull infektioner, 2008 var det mer än 500 över hela världen", skriver forskarna i Journal of Infectious Diseases. "Vi hoppas öka medvetenheten med denna publikation", förklarar den franska forskaren Simon Le Hello från Institut Pasteur.

Varje år smittas miljontals människor över hela världen med en salmonellabageri. I allmänhet är denna infektion inte allvarlig och resulterar bara i milda magproblem. Men hos äldre eller personer med försvagat immunförsvar kan infektion vara livshotande. Då är behandling med antibiotika nödvändig.

Resistent
Stammen, känd som S. Kentucky, är resistent mot de viktigaste antibiotika-arterna i kampen mot Salmonella-infektioner: ciprofloxacin. Inledningsvis uppstod förorening med S. Kentucky bara hos resenärer som fick bakterierna i Afrika. Men enligt forskarna verkar det nu som att de nyare fallen har smittats i Europa, till exempel genom mat.

Ångest

För närvarande finns det ingen anledning till oro. En talesman för den brittiska myndigheten Food and Consumer Product Safety Authority säger att Salmonella-infektion hos människor sällan behandlas med antibiotika.

Det är viktigt att människor tvättar händerna och håller dem rena när de lagar mat, värmer maten tillräckligt under tillagningen, håller produkterna svalna och förhindrar korskontaminering. Med tillräcklig uppvärmning undergång och bakterie att dö, oavsett om den är resistent mot antibiotika eller inte.

Källor):
  • BBC