Vaknar på grund av muskelkramper

Nattmuskelkramper i kalven eller foten

Nattmuskelkramper orsakar en rastlös natt för många människor. Så många som 40 procent av holländarna lider av det, kvinnor mer än män. Men exakt vad är det? Och kan något göras åt det?

Låt oss först bli av med en myt: nattliga muskelkramper är inte detsamma som rastlösa bensyndrom (RLS) eller sömnchocker (PLMD). Men vad är det då?

Smärtsamma spasmer

Med nattliga muskelkramper kommer du att attackeras på natten av kramper i benen. Vanligtvis är detta muskelspasmer i kalven, där muskeln plötsligt dras samman och skarp smärta uppstår. Du kan ofta känna en hård svullnad i muskeln. Dessa ofrivilliga, smärtsamma spasmer kan också förekomma i fötterna.

Kvinnor har det oftare

I allmänhet har kvinnor mer muskelkramper på natten än män. Gravida kvinnor är mer än sex gånger mer benägna än män (lyckligtvis för många kvinnor försvinner detta efter förlossningen). Så många som 30 till 50 procent av 65+ personer lider av muskelkramper varje vecka. Fördelningen mellan män och kvinnor förändras inte mycket med åldern, men frekvensen av nattliga muskelkramper ökar tyvärr med åren.

Inga sjuka siffror

Frekvensen och bördan som människor upplever skiljer sig mycket åt. Nya studier av forskningsföretaget GfK visar att 3 procent av respondenterna lider dagligen och nästan 20 procent regelbundet. Detta innebär att cirka 168 000 holländare drabbas av dessa kramper varje dag och ungefär en miljon människor regelbundet.

Några sekunder till hela minuter

Muskelspasmer börjar och slutar med sammandragningen av olika delar av muskeln. Detta kan inträffa under vila, men också under träning. Slutet på sammandragningen kallas avslappningsfasen, vilket är viktigt eftersom muskeln då är mindre känslig för en ny impuls. Ett läkemedel mot nattliga muskelkramper kan förlänga denna avslappningsfas, så att människor får färre spontana muskelkramper.

Vanliga muskelkramper håller högst några minuter; men det räcker för att uppleva svår smärta. Kramper är en normal förekomst hos friska människor, men det kan också vara ett symptom på neuromuskulär sjukdom. När det förekommer ofta är det därför klokt att slå upp GP för att utesluta detta. Orsaken till muskelkramper varje natt är fortfarande okänd.

Vad kan du göra själv?

Nattmuskelkramper är mycket irriterande och ändå visar forskning att majoriteten av människorna inte söker en lösning på detta problem. De tycker inte att det är tillräckligt allvarligt, tror att det kommer att försvinna på egen hand eller antar att ingenting fungerar. Kort sagt, det anses vara tröttande tillfälligt eftersom det stör sömnen.

Även om orsaken till muskelkramper på natten inte har fastställts finns det ett antal saker du kan försöka lindra problemet:

  • Magnesium En brist på magnesium kan orsaka kramper, särskilt hos gravida kvinnor. Kosttillskott kan hjälpa till med detta.
  • Apotek Apoteket kan ge dig hydrokinin, ett muskelavslappnande medel som gör musklerna mindre känsliga för stimulering från hjärnan, så att kramper uppstår mindre snabbt. Detta är det enda ämnet som har visat sig minska 60 procent av muskelkramper och nästan 40 procent av antalet krampdagar. Detta innebär att människor kan sova oftare och är mindre trötta. Behandlingen består av en kurs på fjorton dagar med tre tabletter per dag. Inget recept krävs.
  • Fukt. En korrekt fuktbalans kan hjälpa till att minska kramper. Så drick nog. Var måttlig med alkohol
  • Sovställning. Genom att se till att fötterna är högre än ditt huvud, rinner mindre blod till dina ben, vilket verkar minska benkramperna. En stor studie har visat att stretch- och stretchövningar tyvärr är meningslösa.