Navelodlingsplats som överraskar bakterier

BAARN - Huden är hem för många bakterier, men särskilt den (otvättade) naveln verkar vara en fantastisk grogrund. Forskare upptäckte mer än 1400 bakteriearter, varav nästan hälften kan vara unika nya arter.

North Carolina State University forskargrupp studerade navelprover från 95 volontärer. Även om de hittade mer än 1400 olika typer av bakterier, tillhörde 80 procent av navelborna cirka 40 standardtyper av ofarliga hudbakterier.

Mängden navelbakterier var starkt relaterade till hur väl en person tvättar naveln. Inga bakterier hittades alls hos en deltagare som tvättade magen dagligen. En annan deltagare var dock värd för minst 53 olika arter, några med överraskande ursprung. Till exempel hade bakterien Marimonas tidigare bara hittats i havet och bakterien Georgenia förekom bara i japansk mark.

Enligt forskningsledare Jiri Hulcr är hans forskargrupp det enda laget som undersöker naveln i så stor skala. "Alla har en navel och det är länken till vårt förflutna. Ändå ägnar vi lite uppmärksamhet åt det. Detta framgår av det faktum att så få människor tvättar naveln ordentligt. Och det är fantastiskt för bakterierna."

Nyckelord:
Källor):
  • Daglig post